Suami lsteri 4 Bulan Tinggal Dalam Kereta, HiIang Kerja Disebabkan C0VlD-19

Pndemik C0VlD-19 yang meIanda dunia hari ini banyak memberi kesan besar lebih-lebih lagi kepada sektor ekonomi sehinggakan banyak syarikat guIung tikar dan pekerja terpaksa diber henti.

Seperti yang dihadapi oleh pasangan ini yang terpaksa tinggal di dalam sebuah kereta sejak empat bulan lalu kerana tiada tempat berteduh selepas hiIang pekerjaan aki bat C0VlD-19.

Memetik Harian Metro, pasangan berkenaan J Rajakumari dan suaminya P Sivagamyselvan, kedua-duanya berusia 45 tahun sebelum ini bekerja sebagai pencuci kereta di Johor Bahru selama lapan tahun terpaksa pulang ke kampung halaman di Kampar, sejak Julai lalu.

Mereka berhasrat untuk tinggal di rumah men diang bapanya di Jalan Temoh, Kampung Baharin Pinji, namun rumah berkenaan tidak boleh diduduki lagi kerana r0sak tervk dan terpaksa berteduh di dalam kereta Proton Iswara milik mereka.

“Kami berdua makan dan mandi di sebuah stesen minyak di Bandar Baru Kampar kerana tidak mampu menyewa rumah atau hotel. Kami memang tidak selesa dan susah hati kerana tinggal dalam kereta, tambah pula keadaan kesihatan saya tidak berapa baik,” katanya.

Kepe ritan yang dialami oleh pasangan itu berakhir apabila kisah mereka mendapat perhatian pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pejabat Adun (Ahli Dewan Undangan Negeri).

Malah, Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan dengan kerjasama NGO serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) turut membantu membina semula rumah peninggalan men diang bapa Rajakumari.

“Ini adalah tanggungjawab sosial korporat dalam membantu golongan miskin tegar memiliki kediaman yang selesa seterusnya mereka dapat menjalani kehidupan yang lebih sempurna,” kata Nolee Ashilin, pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan.

Difahamkan, seramai 32 anggota bomba ditugaskan untuk membina rumah itu yang dijangka siap sepenuhnya sebelum sambutan Deepavali, bulan depan.

SUMBER: Harian Metro& Sinar Harian via GP

Be the first to comment on "Suami lsteri 4 Bulan Tinggal Dalam Kereta, HiIang Kerja Disebabkan C0VlD-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*