Ag0ng Ambil Alih Pentadbiran Keraja an Jika Darvrat PoIitik Dilaksana

Kuala Lumpur: Pelaksanaan darvrat poIitik di negara ini memberi kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustaffa Billah Shah untuk meneruskan jentera pentadbiran keraja an.

Baginda akan mendapatkan nasihat daripada Perdana Mnteri sama ada Kabinet sedia ada dikekalkan, ditukar atau pelantikan baharu dan keputusan akan dibuat mengikut kesesuaian pada hemat Seri Paduka.

Penganalisis Politik Universiti Utara Malaysia (UUM) Prof Dr Ahmad Marthada Mohamed berkata, keadaan itu boleh berlaku apatah lagi dalam keadaan ke rajaan mungkin meramalkan kesukaran untuk dapatkan kelulusan belanjawan yang dibentangkan di parlimen pada 6 November ini.

“Ia akan beri kesan kepada kestabilan keraja an kerana ke rajaan dikatakan ada 113 undi. Kalau ada dua atau tiga orang ahli parlimen yang tdak sokong, maka bajet tdak dapat diIuluskan.

“Jika itu berlaku, ia akan menimbulkan suasana yang tdak stabil bahawa keraja an tak dapat so kongan majoriti,” katanya kepada Harian Metro.

Beliau berkata, darvrat boleh berlaku dengan tiga keadaan iaitu keselamatan dan keamanan awam, ketenteraman awam dan kesejahteraan ek0nomi.

“Kalau ada elemen yang mendatangkan kemudaratan kepada aspek ini, keperluan kepada perlunya darvrat mungkin timbul.

“Kabinet boleh mengesyorkan saja manakala proklamasi darvrat akan dibuat Seri Paduka mengikut Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Menurutnya, persepsi mengatakan darvrat akan menyebabkan pentadbiran diambil alih tntera perlu diperbetulkan kerana jentera kerajaaan akan berjalan seperti biasa.

“Kita bukannya ada lsu keselamatan dan ekonomi, ia cuma isu poIitik. Jadi pentadbiran akan berjalan seperti biasa dengan diketuai Seri Paduka yang mendapat nasihat daripada Kabinet.

“Sidang parlimen masih boleh berjalan seperti biasa, malah belanjawan juga boleh diteruskan. Atau yang kedua, Seri Paduka boleh menangguhkan sidang parIimen, namun perlu ada mekanisme lain untuk meluluskan belanjawan negara,” katanya.

Sumber: HM

Be the first to comment on "Ag0ng Ambil Alih Pentadbiran Keraja an Jika Darvrat PoIitik Dilaksana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*