Lelaki lni Berjalan 10KM Di Pesisir Pantai Kuala Perlis, Berjaya Kutip Hampir 116Kg Botol Dan Tin Minuman

KUALA PERLIS, 23 Okt (Bernama) — Umat Osman sanggup berjalan kaki sejauh kira-kira 10 kilometer di sepanjang persisiran pantai Kuala Perlis semata-mata untuk mengutip smpah seperti barangan plastik, tin minuman dan besi bvruk yang dibvang di kawasan pantai itu.

Walaupun perbuatan itu dianggap ‘giIa’ oleh sesetengah pihak, ia tidak mematahkan semangat penjaga parkir itu untuk terus mengutip smpah kerana rimas melihat smpah yang dibvang merata-rata itu sehingga menya kitkan pandangan dan menca catkan pemandangan di pantai itu.

Umat, 42, yang akan keluar mengutip smpah selepas subuh berkata pada awalnya beliau hanya suka-suka mengutip smpah namun tidak menyangka barang yang dianggap tidak berharga itu mempunyai nilai apabila dikumpul dan dijual.

“Kira-kira 116 kilogram botol plastik dan tin minuman yang saya pungut dalam masa sebulan apabila dijual hanya dapat lebih kurang RM203, kalau dikira dari segi wang ringgit memang tidak berbaloi,” katanya kepada Bernama di sini baru-baru ini.

Namun, katanya apa yang dicari bukanlah wang ringgit sebaliknya niat mahu berbakti kepada alam sekitar kerana sedar tiada orang yang sanggup melakukan kerja ‘ko tor’ itu dan jika dibiarkan, smpah akan terus bertaburan merata-rata.

Umat yang juga peng hidap knser tuIang itu turut tidak menjadikan penya kitnya sebagai alasan dan akan terus mengutip smpah di kawasan itu selagi terdaya asalkan alam sekitar terpelihara sekali gus punca pendapatan nelayan sekitar juga tidak terje jas disebabkan smpah yang dibvang.

“Terdapat nelayan yang saya kenali mengadu apabila menangkap ikan, mereka dapat lebih banyak smpah daripada ikan,” katanya yang turut menasihati orang ramai agar tidak membuang smpah khususnya ke dalam laut yang akan mengganggu ekosistem hidupan marin.

Lebih menarik, Umat juga kreatif menghasilkan pelampung pukat menggunakan barangan terpakai yang dikutipnya dan menggunakan jaring ro sak yang dibvang nelayan untuk memuatkan smpah yang dikutipnya.

Kisah Umat mula menjadi tuIar dalam laman sosial apabila seorang penduduk di Kuala Perlis memuat naik gambar Umat ke Faceb0ok dan menggelarnya sebagai ‘Trash Hero’ sehingga mendapat pujian dalam kalangan netizen.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Perlis Azman Shah Ismail meminta orang ramai mencontohi inisiatif yang dilakukan Umat bagi mengekalkan kelestarian alam sekitar.

“Apa yang dilakukan Umat hari ini bertepatan dengan kempen kerajaan dalam sambutan Hari Alam Sekitar Negara baru-baru ini dengan slogan ‘Alam Sekitar Tanggungjawab Bersama’,” katanya ketika menemui Umat sebagai penghargaan JAS kepada usaha murni lelaki itu.

Oleh AHMAD MULIADY AB.MAJID DAN NUR SYUHADAH YUSOF — BERNAMA

Be the first to comment on "Lelaki lni Berjalan 10KM Di Pesisir Pantai Kuala Perlis, Berjaya Kutip Hampir 116Kg Botol Dan Tin Minuman"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*