Terduduk Iemah, Tdak Dapat Berbuat Apa-Apa Hanya Mampu Memerhati

Berniaga di bahu jalan sememangnya satu kesaIahan jika tidak mempunyai permit yang diluluskan oleh pihak berkuasa. Hal ini kerana boleh mengundang ba haya kepada peniaga dan juga pengguna jalan dikawasan tersebut. Namun, bukan semua orang mampu menguruskan urusan berkaitan mendapatkan permit dan terpaksa berniaga secara ‘ha ram’ demi kelangsungan hidup.

Pakcik meniaga kena ta han, jualan kena ambil

Bagi penguatkuasa pula, meramp4s dan mend3nda golongan yang ing4r dengan arahan adalah salah satu tugas yang harus dilkukan kerana ia merupakan tanggungjawab yang termaktub dalam skop kerja mereka. Walau bagaimanapun, foto-foto seorang lelaki tua yang duduk sambil melihat barangan perniagaannya diangkut badan berkuasa sememangnya mengundang se bak.

Barang-barang diangkut naik lori

Menerusi perkongsian tersebut, jelas sekali raut wajah warga emas itu kelihatan se dih apabila barang-barang yang digunakan untuk berniaga diangkut memasuki kenderaan penguatkuasa. Dia yang tidak dapat berbuat apa-apa hanya duduk termenung sambit memerhatikan anggota penguatkuasa melakukan ram pasan.

Patut ada cara lebih baik kot nak tegur

Sehubungan dengan itu, menerusi laman Face book sumber, rata-rata warganet telah meninggalkan komen pelbagai diatas foto-foto yang di muat naik oleh Betta Malaysia. Mereka turut mempersoaIkan mengapa peniaga kecil diperlakukan sebegitu sedangkan ramai lagi yang melakukan perkara sama namun bebas tanpa sebarang ram pasan dilakukan.

Kredit: MH

Be the first to comment on "Terduduk Iemah, Tdak Dapat Berbuat Apa-Apa Hanya Mampu Memerhati"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*