“Gaji Seminggu Dapat RM80, Berhari2 Tidur Dalam Kereta Tunggu Customer” – Ebit Lew Bantu Pemandu Teksi

“S4yu sangat rasa zia rah driver taxi airport KLIA,” demikian kata-kata Ustaz Ebit Lew yang meninjau sekitar perkarangan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Selasa.

K0ngsi Ustaz Ebit, menyelami kesngsaraan yang dihadapi pemandu-pemandu teksi di lapangan terbang itu, dia turut tersentuh.

“Bila tengok wajah macam ayah. Macam mak. Macam abang kakak kita sendiri semuanya menang1s.

“Berapa gaji abang seminggu ini. RM80 ustaz. Susah nak dapat trip. Sebulan ada yang dapat RM400 macam tu pun ada. Sebelum ni langsung tiada.

“Dari bulan Mac sampai sekarang tiada pendapatan langsung. 7 bulan dah.

“Berhari-hari tidur dalam kereta nak tunggu dapat customer. Jika ada. Tunggu barisan,” tulisnya yang dikongsi di Faceb0ok.

Ustaz Ebit pada masa sama turut menghulurkan sumbangan barangan keperluan dapur kepada 300 pemandu teksi di kawasan tersebut.

“Saya dapat beri sedikit barang dapur untuk 300 orang. Mereka ada 700 orang.

“Abang dan kakak ni men4ngis kata. Ustaz, terima kaseh datang sudi tanya khabar kami. Sudi bantu kami.

“Semua cakap sikit menang1s. Ya Allah..se dihnya suasana macam ni.

“Tadi ramai men4ngis bila saya kata sabar ujian kasih sayang Allah. Bila abang-abang ni menang1s saya dah makin s3bak.

“Begitulah ayah-ayah ni. Disebalik wajah ayah yang te gas, hampir semua men4ngis tadi,” ceritanya.

Suasana bertambah h!ba apabila Ustaz Ebit membacakan doa di hadapan mereka.

“Syarikat membantu dengan tidak caj kereta dan ada juga beri bantuan makanan. Terasa seb4k jer.

“Masa berdoa tadi semua men4ngis. Bila tengok tang1san mereka teringat betapa berat ujian mereka. Begitulah ayah-ayah ni semua. Allahuakbar. Inilah kerja mereka selama ini.

“Kini semua dah berubah. Doakan yer buat abang kakak ni semua. Cuma mampu beri sedikit bantuan makanan.

“Buat sahabatku semua jika ada kawan tiada kerja tolong tengok-tengokkan ye. Bantu ikut kemampuan. Ya Alllah maafkan saya. Ampunkanlah diriku ini,” rayvnya.

Kredit: Gempak

Be the first to comment on "“Gaji Seminggu Dapat RM80, Berhari2 Tidur Dalam Kereta Tunggu Customer” – Ebit Lew Bantu Pemandu Teksi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*