lbu TunggaI Terpksa Berhvtang Mee Segera, Buat AIas Pervt Anak2

KehiIangan suami sejak April lalu, membuatkan seorang ibu tunggaI bernama Rini Mohd Yusup, 41, terpksa memikul tanggungjawab membesarkan tiga anaknya, Mohamad Safuan, 8, Mohamad Alsam, 6, dan Nor Saimah, 4.

Selepas suaminya, seorang warga BangIadesh, Saiful, 50, mningggal dunia, ibu kepada tiga orang cahaya mata ini terpksa menggantikan kerja suaminya iaitu menoreh getah.

Ambil tugas suami toreh getah

Sebelum ini hanya menjadi suri rumah tangga sepenuh masa, Rini meskipun mengakui tidak mahir menoreh getah namun dia perlu juga melakukan demi sesuap nasi buat anak-anaknya.

Tetapi, pendapatan mula terj3jas memandangkan keadaan cuaca yang kerap hujan menyukarkan dia untuk mendapatkan hasil getah.

Mengharapkan ihsan orang

Kini, Rini yang merupakan warga Acheh menetap di Kuala Krai, hanya mengharapkan sumbangan ihsan daripada mana-mana pihak yang telah sudi membantu.

Rini berkata, dia memasang hasrat untuk pulang ke kampung halaman di Acheh selepas sempadan dibuka, memandangkan dia sudah tiada lagi keluarga terdekat di negara ini.

“Keluarga saya di Acheh sana pun svsah dan hanya bekerja di kebun sayur tapi sekurang-kurangnya saya dapat berada di samping keluarga kerana di sini langsung sudah tiada sesiapa lagi…”

Tambah ibu tunggaI ini lagi, mengenang nasib anak-anak dia sehingga tebalkan muka dengan berhvtang dua bungkus mi segera di kedai runcit untuk makan malam mereka empat beranak.

“Hvtang di kedai runcit sentiasa ada sehinggakan saya sudah berasa maIu untuk terus berhutang makanan tapi demi anak saya tebalkan muka kerana jika tidak, kami akan berlapar…”

Semoga urusan ibu ini dimurahkan rezeki, dan dipermudahkan urusannya untuk pulang ke tanah air.

Sumber : Harian Metro (Siti Rohana Idris), omm

Be the first to comment on "lbu TunggaI Terpksa Berhvtang Mee Segera, Buat AIas Pervt Anak2"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*