Diekori Myvi EIak Bayar ToI, Lelaki lni K0ngsi Detik2 SebeIum Kjadian Di LPT

Sejak pagi tadi tuIar sebuah rakaman video tuIar yang memaparkan kejadian sebuah Perodua Myvi yang cuba untuk mengeIak daripada membayar tol di media sosial.

Video berkenaan dimuat naik sendiri pemilik kenderaan yang hampir menjadi mngsa ‘cvcuk’ itu selepas menyedari cubaan yang dibuat Perodua Myvi yang berada di belakangnya ketika itu.

Bercakap kepada The Vocket, pemilik video dan kereta yang diekori itu, Kamazuki Junuh menjelaskan dia mula menyedari cubaan Perodua Myvi itu apabila ianya terlebih dahulu cuba mengekori kereta lain di lorong bersebelahan sejurus sebelum kejadian itu.

Kejadian yang dirakam itu menurutnya berlaku ketika beliau dalam perjalanan dari Kuantan menghala ke Kelantan ketika menggunakan Lebuh Raya Pantai Timur (LPT).

“Sebelum itu dia dan kawan dia (sebuah lagi kereta) beratur belakang sebuah kereta di lorong manual yang mempunyai jurutol.

“Tiba tiba bila saya masuk lorong sebelah, Myvi pindah ke belakang saya. Bila saya nampak kawan dia yang naik Jazz tak bayar tol, cvcuk belakang satu kereta ini baru saya perasan dia nak tumpang saya.

“Jadi saya slow slow gerak dan dia memang ikut rapat dekat belakang,” kongsi beliau.

Menyedari cubaan licik Myvi berkenaan, dia kemudiannya membuat keputusan untuk memberhentikan kenderaanya selepas melepasi palang tol dan bersemuka dengan pemandu Myvi berkenaan.

Selepas beberapa saat menunggu, Perodua Myvi berkenaan menurutnya berundur sebelum beralih untuk menggunakan lorong tol yang lain.

Walaupun cuba mengelakkan diri, namun beliau kemudiannya membuat keputusan untuk berhadapan sendiri dengan pemandu Perodua Myvi berkenaan seperti yang dalam video tuIar sebelum ini.

Betul bukan tol saya tapi tdak amanah

Walaupun situasi dalam video berkenaan kelihatan sedikit teg4ng, namun beliau menjelaskan ianya berakhir dengan baik.

Jelasnya, kejadian tersebut juga tdak berpanjangan namun tdak dirakam kamera seperti yang dikongsikan sebelum ini.

Mengakhiri perbulaannya dengan pihak kami, Kamazuki juga berharap agar kejadian mengeIak untuk membayar tol ini tdak terus berlaku dalam kalangan masyarakat.

Walaupun perkara itu kelihatan kecil namun perbuatan dan sikap yang ditunjukkan individu-individu ini mencerminkan sikap tdak menjaga amanah dalam diri mereka.

“Harap jangan lah buat benda macam ini. Memang bukan tol saya punya.

“Tapi sikap tdak amanah macam ini mak ayah kita tak pernah ajar. Sed1h mereka kalau tahu kita buat macam ini,” katanya.

Kredit: The Vocket

Be the first to comment on "Diekori Myvi EIak Bayar ToI, Lelaki lni K0ngsi Detik2 SebeIum Kjadian Di LPT"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*