Wrga Emas Memandu Secara MeIawan Arus Akhirnya Dit4han PoIis

Semalam tuIar satu rakaman video sebuah Perodua Kelisa yang dipandu secara meIawan arus di Faceb0ok. Menurut Bernama, seorang lelaki wrga emas dit4han selepas memandu meIawan arus sehingga menyebabkan dua kemaIangan di Lebuhraya Kemuning Shah Alam (LKSA) di Shah Alam, petang semalam.

Ketua PoIis Daerah Shah Alam ACP Baharudin Mat Taib berkata, dalam kejadian pada kira-kira pukul 5 petang itu, seorang lelaki tempatan berusia 73 tahun telah memandu meIawan arus di lebuh raya itu menghala ke pusat bandar Shah Alam, menyebabkan kemaIangan di kilometer (KM) 3.1 dan KM6.6.

Jelas beliau, kemaIangan pertama di KM 3.1 menyebabkan seorang pemandu kereta jenis Honda City berusia 33 tahun cedera, apabila kereta yang dipandunya terbalik ketika cuba mengelak kereta Perodua Kelisa yang dipandu wrga emas berkenaan, manakala di kemaIangan di KM6.6 sebuah kereta jenis Perodua Myvi bertembung dengan kereta itu selepas gagaI mengeIak.

Baharudin berkata pemandu kereta berkenaan telah dit4han untuk tndakan lanjut dan k3s disi@sat mengikut Sksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, kerana memandu secara meIulu. Katanya, sias4tan awal mendapati, svspek memandu dari rumah di Seksyen 8 dan hendak ke pasar raya Tesco di Seksyen 13, tetapi dia telah tersalah jalan dan memasuki Lebuhraya LKSA, setibanya di Plaza Tol Sri Muda dia tdak mempunyai kad ‘Touch n Go’, lalu berpatah balik meIawan arus untuk balik ke rumah.

Terdahulu tuIar satu video di media sos1al melihatkan sebuah kereta dipandu meIawan arus di bandar ini. Pemandu kereta berkenaan dilihat tdak memberhentikan kereta walaupun disuruh pengguna jalan raya yang merakam perbuatan berkenaan, dan hanya berhenti selepas terIibat dengan kemaIangan secara berhadapan dengan sebuah kereta yang lain.

Sumber: Funtasticko

Be the first to comment on "Wrga Emas Memandu Secara MeIawan Arus Akhirnya Dit4han PoIis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*