PoIis T4han Rakan SekoIah Siti Nur Surya

HULU TERENGGANU: PoIis menahan seorang remaja wanita berusia 19 bagi membantu sias4tan k3s bnuh Siti Nur Surya, 19, di rumah keluarganya di Kampung Lubuk Batu, Telemong, di sini, semalam.

Ketua PoIis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daut, berkata tngkapan wanita yang juga kenalan di sekolah mngsa dilakukan selepas dia hadir bersama ibunya ke Balai PoIis Hulu Terengganu jam 8.15 pagi

Katanya, tngkapan terhadap svspek dibuat berdasar beberapa bvkti yang ditemui di lok4si kejad1an dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di rumah burung berhampiran kediaman mngsa.

“Pagi tadi, jam 7.30 svspek datang ke Balai Telemong ditemani ibunya untuk memberi keterangan bagi membantu sias4tan.

“Bagaimanapun, keterangan wanita terbabit mencur1gakan selain terdapat beberapa kesan keceder4an termasuk gig1tan pada lengan dan badan mngsa sebelum menah4nnya untuk siasa tan lanjut jam 8.15 pagi,” katanya pada sidang media di lPD Hulu Terengganu.

Katanya, susulan penah4nan itu, poIis menjalankan sias@tan di rumah svspek di Kampung Kubang Labu, di sini, sebelum menemui beberapa barangan yang diambil daripada rumah mngsa termasuk wang tunai dan peralatan solek.

Katanya, sebelum kejadian, svspek dikatakan ke rumah mngsa dengan menaiki motosikal.

Ketika bersembang di ruang tamu, berlaku saIah faham yang menimbulkan kem4rahan pada svspek sebelum berlaku pergadvhan.

“Ketika bergeIut, svspek dikatakan mengambil psau dapur yang ada di ruang tamu sebelum mengeIar beberapa kali pergelangan tngan kiri mngsa sehingga pvtus,” katanya.

Mohd Adli berkata, ke$ berkenaan diklasifikasikan sebagai bnuh dan bukan samvn dan bnuh.

Svspek yang masih bersekolah di Tingkatan Enam dit4han untuk sias@tan mengikut Sksyen 302, Kanvn Kes1ksaan kerana membnuh.

Svspek akan dibawa ke Mhkamah Maj1stret Marang, esok untuk permohonan r3man.

Dalam kejad1an semalam, Siti Surya Ismail ditemui oleh adik perempuannya, Siti Nur Syuhada, 15, tert1arap di hadapan televisyen di ruang tamu rumah dalam keadaan berIumuran drah dan pvtus pergeIangan tangan ketika pulang dari sekolah kira-kira jam 2.30 petang.

Pada awalnya ramai percaya mngsa dibnuh per0mpak yang mem3cah masuk rumahnya sekitar jam 9 pagi.

Mngsa yang turut mengalami keceder4an di bahagian badan muka dipercayai bergeIut sebelum dibnuh menggunakan senj4ta tjam.

Difahamkan ketika kejadian hanya mngsa dan ibunya yang terIantar berada dalam rumah manakala bapa dan adik beradik lain bekerja dan bersekolah.

Sumber: BH

Be the first to comment on "PoIis T4han Rakan SekoIah Siti Nur Surya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*