Ke rajaan Telah Bersetuju Untuk KAJl PengeIuaran Akaun 1 Dari KWSP

Baru-baru ini, ramai yang memberi cadangan untuk kerajaan membenarkan pengeluaran akaun satu Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) kerana terj3jas disebabkan w4bak yang meIanda. Menerusi laporan Harian Metro, kerajaan telah bersetuju untuk mengkaji perkara tersebut untuk membantu rakyat yang benar-benar memerlukan.

Sepertimana yang kita tahu, sebelum ini kerajaan beranggapan yang pengeluaran caruman akaun satu KWSP agak svkar untuk diluluskan. Muhyiddin mengatakan yang rakyat akan mengh4dapi masaIah yang lebih svkar di masa akan datang sekiranya kerajaan membenarkan perkara tersebut.

Pelbagai pihak yang meminta kerajaan menimbangkan pengeluaran pencaruman KWSP daripada akaun satu dan perkara tersebut sudah dibincangkan dengan Mnteri Kewangan kata Perdana Mnteri, Tan Sri Muhyiddin Yaasin.

Pada tahun 2021 juga kerajaan akan memberi bntuan kepada rakyat dalam Belanjawan 2021 nanti. Jika bantuan tersebut memadai, korang tak perlulah keluarkan simpanan tersebut.

Walaubagaimanapun, kerajaan akan terus meneliti golongan yang terj3jas tervk ak1bat pndemik ini. Jadi, korang diminta untuk terus menunggu pengumuman yang akan dibuat Mnteri Kewangan nanti.

Kredit: Harian Metro

Be the first to comment on "Ke rajaan Telah Bersetuju Untuk KAJl PengeIuaran Akaun 1 Dari KWSP"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*