“Saya Akan Berjumpa Dan Minta M4af Pada KeIuarga Arwh Surya” – lbu Svspek

HULU TERENGGANU: Sekalipun pahit untuk ditelan, namun, tiada apa lagi yang mampu dilakukan oleh Mala (bukan nama sebenar) selain daripada menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menentukan masa depan anaknya.

Mala yang juga ibu kepada svspek trag3di berdrah pembnuhan remaja Siti Nur Surya Ismail, 19, di rumahnya di Kampung Lubuk Batu, Hulu Terengganu, Ahad lalu sudah habis kata-kata untuk menceritakan kesed1han yang bersarang di jiwa.

Seperti ibu lain, Mala juga tidak mahu melihat pengakh1ran anaknya sedemikian rupa, namun, dia juga akur tidak mampu untuk meIawan qada dan qadar.

Ketika kunjungan Astro AWANI ke kediamannya hari ini, nyata r1ak wajahnya menyimpan seribu rasa yang sukar diterjemahkan dengan kata-kata.

Cemvhan, sind1ran serta Iemparan kata-kata yang tdak sedap kendengaran di telinga mula diterima Mala sekeluarga.

Mengakui bukan mudah untuk menerima tekanan sedemikian rupa, namun ketenangan akan hadir setiap kali mengadu kepada Yang Maha Esa.

Dalam situasi sekarang, apa yang mampu dilakukan Mala ialah menerima dengan lapang dada sebaik anak kesayangan dit4han pihak berkuasa bagi membantu sias4tan.

Apapun, kata Mala, dia telah redha sejak hari pertama lagi anaknya dit4han dan baginya biarlah pihak berkuasa dan neraca keadilan yang menentukan untung nasib anaknya itu.

Bagi ibu maIang itu, tiada kewajipan untuk mempertahan pada setiap kesaIahan oleh siapa sahaja, tetapi, naluri sebagai ibu, doa buat anaknya tidak pernah lekang dipanjatkan .

Jauh di sudut hati, Mala mengakui, kepada anak sulungnya itulah tempatnya selama ini bergantung harap dan mengadu nasib jika ada perkara yang perlu dikongsi.

“Selama ini dia dengar kata saya, sebab saya hidup serba kekurangan, tak pernah mengeluh. Kalau mengadu pun pada dia hanya mengenai kesusahan hidup yang kami lalui, maklumlah saya hanya tukang cuci sahaja.

“Dia hanya bercakap tak apalah ma, kakak (panggilan buat svspek) beIa nasib kita nanti kalau kakak dapat kerja. Dia nak jadi cikgu. Dia anak baik… boleh kpngsi masaIah. Tapi sekarang ini saya serah kepada poIis, tapi kak tetap berdoa,” kata Mala meIuah perasaannya dalam wawancara dengan Astro AWANI.

Mala yang juga ibu kepada dua orang anak berkata, sepengetahuannya, Allahyrhamah Surya merupakan rakan baik anaknya, bahkan mereka amat menyayangi antara satu sama lain.

Dalam perbualan yang sarat dengan kepiIuan dan kekesaIan ekoran kejadian itu, Mala berkata, sukar untuk dia membayangkan dengan apa yang berlaku pada nasib Allahyrhamah Siti Nur Surya.

Dan, jauh di sudut hati, Mala sememangnya menyimpan hasrat pada hari pertama kejadian lagi untuk menz1arahi keluarga Allahyrhamah yang diakuinya sebagai keluarga yang baik pekerti mereka.

Bahkan, keperibadian Siti Nur Surya juga, kata Mala, amat disenanginya kerana Allahyrhamah merupakan seorang anak yang baik dan taat pada ibu bapa serta menghormati orang tua.

“Tentulah saya teringin sangat untuk pergi berjumpa sendiri dengan keluarga Allaharham Surya. Mereka orang baik. Tanggungjawab dan kewajipan saya untuk pohon kemaafan atas segala yang berlaku.

“Mereka tentunya terlalu sed1h yang sukar digambar lebih daripada saya. Tapi buat masa sekarang urusan saya sekeluarga dengan pihak poIis agak banyak dan saya akui berada dalam keadaan terkejvt dan tertekan.

“Insya-Allah saya akan pergi (z1arah keluarga Allahyrham Siti Nur Surya),” ujar Mala dalam nada yang sangat sa yu.

Bercerita lanjut, Mala berkata, kemisk1nan yang dilalui keluarganya itu menyebabkan anaknya terpaksa menolak beberapa tawaran melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kekangan kewangan.

Bagaimanapun, jelas Mala, anaknya itu tdak pernah merungut tentang kekurangan yang diharungi mereka selama ini.

“Pernah juga sampai ke tahap terpaksa tangguh bayar duit yuran sekolah dia kerana tdak ada duit. Nak buat macam mana,” ujar Mala.

Kenyataan ibu svspek itu turut diakui jirannya yang hanya mahu dikenali sebagai Beri, 52.

“ Dia (sbspek) budak jenis jarang keluar rumah sebenarnya. Duduk di rumah saja kebiasaannya yang setakat saya taulah. Tak ada pula saya dengar dia pernah buat masaIah apa. Tak sangka sungguh apa yang berlaku ini. Susah nak percaya,” katanya lagi.

Sehubungan itu, Beri memohon kepada orang ramai agar tdak memperkatakan sesuatu yang tidak sepatutnya mengenai svspek dan keluarga kerana ia tidaklah seperti yang digambarkan.

Malah jika mengenali mereka sukar untuk percaya atau menerima apa yang berlaku itu disabitkan jirannya.

Ia berikutan banyak yang dilihatnya dkwaan yang keterlaluan dan tdak benar sama sekali perkara yang ditomah terhadap svspek dan keluarganya.

Pada Ahad, Siti Nur Surya dipercayai dibnuh di Kampung Lubok Batu, Telemong, Hulu Terengganu.

Mngsa ditemui dengan beberapa ksan tik4man, dipercayai ak1bat snjata tjam, di beberapa bahagian badan, termasuk ptus pergeIangan tngan kiri.

PoIis percaya penah4nan svspek yang bersekolah bersama mngsa dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima itu sekali gus memb0ngkar mot1f kejadian pembnuhan kjam itu.

Sumber: awani

Be the first to comment on "“Saya Akan Berjumpa Dan Minta M4af Pada KeIuarga Arwh Surya” – lbu Svspek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*