DUlT BPN Buat ModaI, ‘Barang Basah Siap Siang’ Jadi Iubuk Rzeki lbu TunggaI

Ekoran kr1sis kesihatan ak!bat penuIaran wbak pndemik C0VlD-19 di seluruh dunia, pada 18 Mac 2020 Perdana Mnteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin memutuskan Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan di seluruh negara.

Ekoran pelaksanaan PKP ini, hampir semua individu termasuklah penjawat awam dan swasta diarahkan untuk bekerja dari rumah ataupun Work From Home.

Titik permulaan detik hitam…

Pada fasa awal PKP, ramai individu res4h apabila pendapatan mereka semakin mer0sot saban hari. Tekanan ini turut dirasai oleh ibu tunggal Siti Hartika Shaari yang bekerja sebagai tukang masak, diberhentikan oleh majikannya ekoran tidak mampu menampung kos upah.

Lebih memer1tkan, adik saudaranya yang bekerja sebagai pembantu kedai makan juga turut terpalit situasi mend3sak ketika itu. Bahkan, mereka berdua terpksa menggunakan wang simpanan untuk perbelanjaan sepanjang PKP berlangsung.

“Kalau tak pec4hkan ruyung, mana nak dapat sagunya…”

Tidak hanya mahu berdiam diri dan menganggur, mereka berdua tekad untuk mengusahakan khidmat perniagaan barang basah siap dibersihkan secara atas talian di sekitar negeri Melaka.

Khidmat ‘barang basah siap siang’ ini menyasarkan golongan wanita bekerja sepanjang PKP sebagai pelanggan mereka.

Raih rezeki sendiri dengan bantuan BPN!

Modal permulaan perniagaan dua saudara ini bermula dengan memaksimakan wang RM1,000 hasil svmbangan BPN yang diterimanya pada bulan April lalu sebagai modal permulaan.

Walaupun kekangan modal, ibu tunggaI dan adik saudaranya ini tetap cekal meneruskan niat mereka dengan hasil duit bntuan kerajaan.

Tak menang tangan terima tempahan!

Usaha mereka akhirnya membuahkan hasil yang lumayan setelah khidmat ‘barang basah siap siang’ ini semakin menjadi permintaan menggalakkan. Dari hanya berdua, kini mereka mampu mengupah tiga pekerja serta empat orang runner yang ditugaskan membuat penghantaran seluruh Melaka.

Dengan upah membersih berpatutan, pelanggan boleh memilih pekej yang disediakan mereka dengan harga serendah RM30. Antara barangan segar yang ditawarkan seperti ikan siakap, ikan merah, ikan kembung, ayam, udang, sotong dan ketam yang telah siap disiang.

Kini, perniagaan mereka ini mampu meraih keuntungan sebanyak sekitar RM2,000 dalam sehari. Terpancar kesyukuran diwajah mereka apabila hasil bantuan BPN yang diterima, membuatkan mereka mampu menjana rezeki yang lumayan.

#KitaPrihatin!

Demi meringankan beb4nan rakyat Malaysia, kerajaan kini telah melaksanakan Kerangka Inisiatif Tambahan Pakej Rngsangan Ekonomi Prihatin Rakyat. Lebih dikenali sebagai #KitaPrihatin, pakej rangsangan ini ditubuhkan khas untuk mengurangkan bebanan rakyat, mengekalkan pekerjaan dan membantu perniagaan terutamanya PKS.

SaIah satu inisiatif yang terdapat dalam KitaPrihatin ini adalah Bntuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN).

Kredit: OMM

Be the first to comment on "DUlT BPN Buat ModaI, ‘Barang Basah Siap Siang’ Jadi Iubuk Rzeki lbu TunggaI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*