“Saya Masih Ingat Keadaan Surya BerIumuran D4rah Ketika Pertama Kali MeIihatnya” – Bapa

Kuala Terengganu: Keluarga Siti Nur Surya masih lagi travma dan tdak mampu menjejakkan kaki ke kediaman mereka di Kampung Lubuk Batu, Telemong yang menjadi lokasi pembnuhan trag1s gadis itu, Ahad lalu.

Bapa arwh Ismail Muda, 58, berkata, selepas kejad!an ng3ri yang men1mpa anak kelima daripada tujuh beradik itu, mereka sekeluarga belum mendapat kekuatan untuk pulang ke kediaman mereka dan kini tinggal buat sementara waktu di rumah datuk arwh di Kampung Beladau Selat, Kepong di sini.

“Masih terbayang di ingatan saya keadaan kakak (Siti Nur Surya) yang berlumuran drah ketika ditemui di ruang tamu rumah. Itulah yang menyebabkan saya sendiri belum mampu balik ke rumah di Telemong selepas kejad1an itu.

“Hanya anak-anak lelaki sahaja yang berulang-alik melihat rumah dan mengambil barang keperluan seperti pakaian, namun tiada siapa yang sanggup bermalam di sana buat masa ini.

“Di samping itu, keadaan isteri saya (Zaini Musa, 55) yang terIantar sak1t ak!bat knser 0tak menyebabkan saya tidak boleh tinggalkan dia dalam tempoh yang lama.

“Sebelum ini, kalau saya pergi ke mana-mana arwh kakak yang akan jaga, tapi bila dia tiada saya terpksa menguruskan sendiri isteri dengan bantuan anak-anak yang lain,” katanya ketika ditemui pemberita, hari ini.

Terdahulu, Ismail menerima kunjungan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri Hanafiah Mat dan Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri Dr Mamad Puteh.

Dalam kejad1an Ahad lalu, myat Siti Nur Surya, 19, dit3mukan dengan kesan tet4kan pada badan serta ptus tangan kiri di ruang tamu rumah oleh adik perempuannya, Nor Liyana Syuhada, 15, semasa pulang dari sekolah kira-kira 2.30 petang.

Susulan kejad1an itu, seorang pelajar perempuan tingkatan enam yang juga rakan sekolah arwh dir3man tujuh hari bermula Selasa lalu bagi membolehkan poIis menjalankan sias4tan mengikut Sksyen 302 Kanvn Kesksaan.

Sementara itu, abang arwh Muhammad Faris Akram, 23, berkata, meskipun sudah lima hari kejadian htam itu berlaku, ibu mereka masih lagi tercari-cari Siti Nur Surya walaupun beberapa kali dimaklumkan arwh sudah tiada.

“Sebelum ini, arwh yang biasa menguruskan emak dan antara anak yang paling rapat dengan emak. Apabila orang lain yang mengambil alih tugas, emak akan bertanya kakak pergi ke mana? “Tetapi ketika emak ingat kakak sudah mninggaI dunia dia akan sed1h dan termenung,” katanya.

Sementara itu, Hanafiah berkata, pihaknya melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat akan menyediakan khidmat kaunseIing kepada keluarga mngsa dan svspek yang masih tr4uma dengan kejadian itu.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "“Saya Masih Ingat Keadaan Surya BerIumuran D4rah Ketika Pertama Kali MeIihatnya” – Bapa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*