Terima Svmbangan RM70K DaIam Masa Sehari Kerana ViraI, Cikgu lni K0ngsi KlSAH Sebenar Makcik Maznah

Baru-baru ini kec0h di media sosiaI akan sed1h seorang wanita yang minta sed3kah di Giant Batu Caves. Kisah wanita tersebut dik0ngsikan oleh seorang pengguna Twitter yang ketika ini sudah dipadam perk0ngsiannya.

Menerusi perk0ngsian tersebut, wanita tersebut dikatakan meminta sdekah kerana keluarganya kehiIangan sumber pendapatan disebabkan suami diberhntikan kerja dan juga bilik yang disewa tertunggak bayaran beberapa bulan.

Pengguna Twitter yang bers1mpati dengan nasib wanita itu sekeluarga dan mahu membantu meringankan beban mereka sekeluarga. Lantaran itu, pengguna Twitter tersebut meminta svmbangan menerusi Twitter dan agak mengejvtkan kerana menerima svmbangan yang banyak daripada rakyat Malaysia.

Betullah rakyat Malaysia memang pemurah kerana dalam masa 24 jam berjaya mengumpulkan dana sebanyak RM63,000. Tidak lama selepas itu, ada yang mend3dahkan bahawa wanita itu sebenarnya ‘s4mmer’ dan tinggal di hotel bersama keluarganya.

Oleh itu, k3s tersebut telah mendapat perhatian seorang guru yang aktif menguruskan Pertubuhan Kebajikan Dana Kita, Mohd Fadli Salleh. Menerusi hasil sias4tan dan pertemuan beliau bersama Makcik Maznah yang viraI itu, beliau mengatakan bahawa memang benar wanita tersebut hidup svsah selepas suami berhenti kerja sebagai tukang masak pada tahun 2014.

Tdak hanya itu, mereka sekeluarga dihaIau keluar rumah dan mula menyewa bilik serta anaknya juga berhenti belajar. Malah, suaminya juga kadangkala kerja kadang tdak disebabkan masaIah kesihatan.

Difahamkan makcik Maznah pernah menerima bntuan Baitulmal pada tahun 2015 hingga 2016 tetapi mula berhenti minta bntuan sebab tdak mahu jadi golongan asnaf dan bergantung pada zakat orang ramai. Lalu, makcik Maznah yang juga 0KU ini mula menjadi ‘peng3mis’.

Maka, Fadli telah menasihatkan makcik Maznah untuk menggunakan wang yang diterima sebaiknya dengan menyewa tempat tinggal dan menyekolahkan semula anaknya. Wang kiriman orang ramai yang diterima gadis Twitter itu diserahkan pada pusat zakat dengan izin makcik Maznah.

Untuk anda di luar sana, sebelum memberi sed3kah si4satlah dahulu sama ada perkara tersebut benar atau tidak. Semoga apa yang terjadi ini menjadi pengajaran untuk semua.

-Vocket-

Be the first to comment on "Terima Svmbangan RM70K DaIam Masa Sehari Kerana ViraI, Cikgu lni K0ngsi KlSAH Sebenar Makcik Maznah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*