“Naluri Saya Tetap Rasa Anak Tak BersaIah Bnuh Surya” – lni PenjeIasan Penuh lbu Svspek

Hati ibu mana yang tidak berasa sed1h dengan apa yang berlaku ke atas kesayangannya. Sebelum ini, kita telah dikejvtkan dengan pembnuhan kej4m Siti Nur Surya dan svspek utama pembnuhan ini berlaku adalah bekas rakan sekolah mngsa.

Svspek sebelum ini telah diserahkan sendiri oleh ibunya ke baIai poIis untuk membantu siastan. Bagaimanapun, ini reaksi ibu svspek selepas sias4tan giat dilakukan.

Saya akan terus berdoa kakak tidak saIah dan naluri ibu tetap menyatakan kakak tidak saIah walaupun satu dunia kata dia saIah. – Luah ibunya.

Apa yang lebih menyed1hkan, ibunya turut menceritakan yang anak sulungnya yang mesra dipanggil kakak adalah anak harapan keluarga dan walaupun mereka hidup dalam serba kekurangan, anaknya tak pernah merungut dan sangat memahami kem1skinan yang mereka hadapi.

Kakak juga pernah menolak beberapa tawaran melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) kerana kami tidak ada duit tetapi dia tidak pernah tunjuk tanda-tanda pr0tes malah kakak pula pujuk saya, supaya jangan rasa bersaIah dengan keputusan dibuatnya.

Dia juga tidak kisah kalau terpaksa memakai baju sekolah terpakai yang dised3kahkan orang ramai dan pakaian harian yang dipakainya hari-hari pula kebanyakan baju dan tudung yang dised3kahkan kepada kami. Dia tidak maIu walaupun mengenakan pakaian sama sahaja. Jelasnya.

Ibu svspek turut menceritakan perkara sebenar dan menyatakan anaknya sendiri yang mengajak dia untuk ke baIai poIis. Ini sekaligus menepis dkwaan mengatakan ibu svspek telah memujuk anaknya ke balai poIis.

Saya masih ingat lagi lepas solat subuh (Isnin) iaitu kira-kira jam 6.30 pagi, kakak dah tunggu dekat ruang tamu dan lepas nampak saya siap solat, terus dia bagi tahu nak ke balai poIis.

Dia yang ajak saya tapi masa tu saya tak terfikir apa pun dan menurut sahaja ajakannya tetapi beberapa minit selepas berjumpa dengan poIis, saya diberitahu yang kakak terpksa dit4han untuk siasa tan lanjut.

Memang agak terkejvt selepas dimaklumkan, saya terus bertanyakan kakak sepanjang menemaninya di balai poIis sebanyak tiga kali, adakah betul kakak yang buat, tapi dia jawab tak buat dan saya tahu dia tidak men1pu.

Itulah perk0ngsian dan Iuahan dari seorang ibu. Apa-apapun poIis masih melakukan sias4tan. Harapnya kita tidak mengeluarkan sebarang dkwaan yang tidak pasti dan sama-sama kita nantikan hasil sias4tan penuh pihak poIis.

Kredit: Sinar Harian

Be the first to comment on "“Naluri Saya Tetap Rasa Anak Tak BersaIah Bnuh Surya” – lni PenjeIasan Penuh lbu Svspek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*