Suhaimi Saad Kini AIami MasaIah Mata Yang Kr0nik

KOTA BHARU – Bek4s anggota kumpulan nasyid In Team, Suhaimi Saad mengalami masaIah kesihatan mata yang kr0nik sehingga membataskan pengIihatan dan pergerakannya.

Urusan harian bapa kepada empat anak berusia 40 tahun itu kini banyak memerlukan bantuan isteri, Nordiana Mat Naim, 36, atau lebih dikenali sebagai Ina Naim.

Katanya, dalam keadaan kesihatan tdak mengizinkan, beliau bagaimanapun masih aktif melakukan kegiatan seni dengan memenuhi undangan persembahan nyanyian di sekitar Kelantan dan Johor Bahru.

 

View this post on Instagram

 

#layan

A post shared by Suhaimi Saad (@mosusofficial) on

Suhaimi juga bakal melancarkan single terbaru berunsur ketuhanan ciptaan sendiri berjudul Zapin Selawat penghujung tahun ini.

“Lirik dan melodi lagu sudah siap, hanya menunggu untuk memasukkan vokal sahaja. Proses penghasilan sedikit terbatas kerana penglihatan yang semakin hari semakin kurang jelas selain sakit kerana silau sejak saya berada di Kuala Lumpur lagi.

“Ina yang banyak membantu seperti memandu kereta jika ada undangan nyanyian di sekitar Kelantan manakala di luar dari Kelantan, saya mengupah pembantu,” katanya ketika ditemui di Kubang Kerian di sini hari ini.

Pasangan artis itu dikurniakan empat cahaya mata yang diberi nama dalam bahasa Arab dengan maksud unik iaitu Ehmad Hadie Elfardie, 12, (pemimpin unggul terpuji); Sallman El-Khoyri, 10, (orang yang sejahtera lagi baik); Phyrosh Elfadwah, 8, (hamparan pengorbanan yang suci) dan Nurlayla Elghufrony,6, (cahaya malam keampunan).

Suhaimi berkata, kesemua anaknya masih kekal home schooling dengan dia dan Ina bertindak sebagai ‘guru’ yang memberikan pendidikan kepada anak-anak mereka dari rumah di samping beliau yang menjalani rawatan bagi memuIihkan matanya termasuk mencuba pervbatan secara tradisional.

“Ina Naim pula berniaga barangan kosmetik, pakaian di laman sosial dan menerima tempahan menyediakan makanan bagi membantu menambah pendapatan keluarga.

“Kehidupan kami sekeluarga di sini berjalan lancar dan bahagia kerana dikelilingi keluarga angkat yang melimpahkan kasih sayang dan sentiasa memberikan sokongan walaupun berjauhan daripada ibu bapa Ina di Johor,” katanya.

Dalam pada itu, Pengerusi Persatuan Kebajikan Penggiat Seni Kelantan, Mohamad Afandi Mohamad berkata, pihaknya menyifatkan Suhaimi sebagai permata yang merancakkan lagi industri seni di Kelantan.

“Pihak persatuan berbesar hati untuk menjalinkan kolaboratif dengan Suhaimi untuk mencipta lagu berunsur dikir barat dan nasyid.

“Tiga anak Suhaimi juga boleh menyanyi dan sudah bergerak aktif menyanyi dengan nama kumpulan Pelapis serta pernah menghasilkan album berjudul Doa dan Lagu.

“Jadi, kami rasakan tdak ada masalah untuk bekerjasama dalam bidang seni suara dengan mereka sekeluarga,” katanya.

Sumber: IG Suhaimi, SH

Be the first to comment on "Suhaimi Saad Kini AIami MasaIah Mata Yang Kr0nik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*