EIak Sentuh DUlT Persaraan, Kena Ada Simpanan Kecemasan

SIMPANAN wang untuk waktu kecemasan adalah penting untuk pihak. Ia penting untuk digunakan ketika waktu-waktu kecemasan dan mend3sak seperti sekarang di mana kita diIanda dengan wbak Novel Kor0nav1rus (C0VID-19).

Tiada sesiapa pun yang menjangka landskap seluruh dunia termasuk Malaysia berubah melalui penuIaran v1rus C0VlD-19 ini semenjak awal tahun ini. Vrus C0VlD-19 adalah sejenis v1rus baru. Ia adalah sejenis v1rus yang merbhaya serta boleh membawa impak terhadap tahap kesihatan mereka yang dijngkiti dengannya.

Sehingga kini, berjuta-juta orang yang telah dijngkiti dengan v1rus C0VlD-19 dan lebih sejuta orang yang telah dilaporkan m4ut ak1bat daripada dijngkiti dengan v1rus C0VlD-19 ini di serata dunia. Malaysia juga tidak terkecuali daripada terkena tempias dengan penuIaran v1rus C0VlD-19 ini.

Ak1bat daripada penuIaran vrus C0VlD-19 ini dalam negara kita, pelbagai langkah drastik terpaksa diambil bagi membendung penuIarannya. Antara langkah paling drastik sekali yang telah diambil ialah dengan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada pertengahan bulan Mac yang lalu sehingga awal bulan Mei. Perintah PKP ini telah menyebabkan banyak sektor perniagaan, ekonomi dan pekerjaan ditutup. Penutupan sektor-sektor ini telah menganggu kehidupan ramai pihak. Antara yang paling terj3jas adalah golongan peniaga kecil-kecilan dan mereka yang bekerja sendiri.

Walaupun perintah PKP ini sudah lama berakhir, penuIaran v1rus C0VlD-19 ini dalam negara kita masih belum berakhir. Pelbagai langkah lain yang terpksa diambil bagi melindungi tahap kesihatan orang ramai daripada dijngkti dengan v1rus C0VlD-19 ini. Pendek kata, kehidupan semua pihak terganggu dengan penularan v1rus C0VlD-19 ini bukan sahaja di dalam Malaysia malah di serata dunia.

Pelbagai cadangan dr4stik dan luar jangka terpaksa diberikan bagi memastikan semua pihak yang terj3jas dengan penuIaran v1rus C0VlD-19 ini dapat meneruskan kehidupan mereka. Antara cadangan yang dikemukakan adalah pengeluaran wang simpanan untuk persaraan dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Wang simpanan KWSP ini adalah penting untuk kegunaan pekerja selepas mereka bersara kelak.

Kita tdak tahu selama mana kita akan hdup selepas bersara nanti. Adalah penting untuk kita ketahui dengan kemajuan dunia sains dan teknologi perubatan, umvr manusia makin lama makin panjang. Pemanjangan had usia manusia ini menuntut semua pihak untuk lebih bersiap sedia bagi hadapi segala kemungkinan luar jangka terutamanya dari aspek kewangan. Kita tdak boleh menaf1kan kepentingan wang dalam kehidupan seharian kita. Wang adalah penting supaya kita dapat meneruskan kehidupan seharian kita tanpa mengharapkan bantuan serta menyusahkan orang sekeliling. Wang menjadi lebih penting selepas kita bersara kelak. Apabila usia meningkat, lebih banyak wang yang diperlukan dalam kehidupan kita.

Ini adalah kerana peningkatan usia manusia akan memberi kesan terhadap kehidupan seharian mereka terutamanya dari aspek kesihatan. Usia lanjut akan menyebabkan tahap kesihatan kita menurun. Penurunan tahap kesihatan ini akan mengundang kepada pelbagai jenis peny4kit. Bagi merawati penyak1t-peny4kit ini, kita memerlukan wang bagi melakukan proses raw4tan. Usia yang lanjut juga akan menyukarkan proses carian kerja kerana tenaga pun semakin berkurangan. Ini akan membantutkan lagi usaha untuk mencari sumber pendapatan apabila kita semua sudah sampai pada usia bersara kelak.

Ramai majikan di luar sana pun lebih gemar mendapatkan tenaga kerja dari kalangan orang muda yang lebih sihat dan bertenaga. Oleh yang demikian, adalah penting supaya kita memiliki sumber kewangan yang benar-benar kukuh bagi menampung kehidupan kita selepas bersara. Cadangan untuk mengeluarkan wang simpanan dari KWSP ini perlu diteliti dengan baik supaya simpanan wang hari tua orang ramai tidak terj3jas sehingga boleh mambawa kesan terhadap kehidupun mereka di kemudian hari.

Adalah penting supaya orang ramai untuk memiliki simpanan wang untuk waktu-waktu kecemasan. Selain daripada menyimpan wang di dalam KWSP untuk simpanan waktu persaraan, orang ramai juga perlu menyimpan wang untuk kegunaan waktu kecemasan. Setiap orang perlu menyimpan sedikit wang bagi digunakan ketika ia diperlukan tanpa perlu menyentuh simpanan persaraan mereka. Orang ramai perlu belajar pengurusan kewangan bagi mengurus aspek kewangan harian mereka. Amalan berjimat-cermat perlu diamalkan dalam kehidupan seharian bagi memastikan terdapat lebihan wang untuk disimpan dan digunakan ketika waktu kecemasan.

Terpulang pada diri individu masing-masing sebanyak mana yang mereka ingin simpan wang mereka untuk kegunaan waktu kecemasan. Walaupun wang dijimat dan disimpan adalah sedikit, namun sekiranya ia dilakukan setiap masa, wang yang berjaya dijimat dan disimpan berkenaan akan menjadi banyak. Bak kata pepatah, sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit.

Sumber: Awani

Be the first to comment on "EIak Sentuh DUlT Persaraan, Kena Ada Simpanan Kecemasan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*