23 Perkara Boleh Dan Tdak Boleh Dilakukan Ketika PKPB, Ianggar Kena Dnda

EKORAN k3s C0VlD-19 semakin meningkat dan membimbangkan, keraj4an terpaksa memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dibeberapa buah negeri
lagi.

Menerusi sidang media sebentar tadi, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, PKPB dilaksanakan seluruh semenanjung kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan untuk tempoh 4 minggu iaitu 9 November hingga 6 Disember ini.

Justeru, berikut adalah di antara Prosedur Operasi Standard (SOP) yang berkuat kuasa dalam kawasan pelaksanaan PKPB di semua negeri terlibat.

Perlu diingat! Jika enggan patuh anda boleh dikenakan dnda R.M1000 atau pnjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya.

1. Dua orang sahaja yang dibenarkan keluar rumah bagi mendapatkan makanan dan barangan keperluan lain. Individu ber1siko tinggi dan kanak-kanak tdak digalakkan berada di kawasan awam.

2. Perjalanan rentas negeri dan rentas daerah dari/ke kawasan PKPB adalah tdak dibenarkan kecuali sekiranya berlaku k3s-k3s kecem4san atau kemat1an. Perlu mendapat permohonan
pergerakan daripada PD RM terlebih dahulu.

3. Para pekerja dibenarkan untuk merentas negeri atau daerah dengan syarat mengemukakan pas pekerja yang sah dengan butiran terperinci atau surat kebenaran daripasa majikan. Pekerja yang mana tempat tinggal dan tempat bekerja berada di daerah yang sama tdak perlu mengemukakan pas pekerja atau surat majikan. Krajaan bagaimanapun menggalakkan majikan untuk membenarkan pekerja bekerja dari rumah.

4. Bagi mereka yang perlu merentas negeri perlu mendapatkan kebenaran daripada PD RM terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan. Ini bagi mengelakkan kesuIitan ketika berhadapan
dengan sek4tan jalan raya di negeri-negeri yang sedang menjalani PKPB.

5. Semua aktiviti perniagaan, ekonomi dan industri boleh beroperasi.

6. Restoran, kedai / gerai makan, kenderaan bersaji (food truck), penjaja tepi jalan, penjaja beredar, medan selera / pusat penjaja, gerai makan tepi jalan / kiosk, kedai runcit dan kedai serbaneka dibenarkan beroperasi antara 6.00 pagi hingga 10.00 malam.

7. Pembelian makanan digalakkan secara pandu lalu, penghantaran atau bungkus sahaja. Walaubagaimanapun makan dipremis makanan (dine in) adalah dibenarkan namun ianya
terhad kepada 2 orang 1 meja dengan pematuhan SOP Sektor Makanan.

8. Operasi pasar harian adalah antara 6.00 pagi hingga 2.00 petang sahaja. Operasi pasar borong adalah antara 4.00 pagi hingga 2.00 petang sahaja. Operasi pasar tani adalah antara 6.00 pagi hingga 12.00 tengah hari. Operasi pasar malam adalah antara 4.00 petang hingga 10.00 malam sahaja. Walaubagaimanapun operasi pasar tani dan pasar malam perlu mematuhi SOP ketat yang telah pun ditetapkan dan perlu dengan pengawasan anggota RELA.

9. Waktu operasi stesen minyak adalah antara 6.00 pagi hingga 10.00 malam (kecuali pengoperasian stesen minyak di lebuhraya dibenarkan beroperasi 24 jam)

10. Perkhidmatan pengangkutan awam seperi bas henti-henti, bas ekspres, LRT, teksi/ e-hailing dibenarkan beroperasi.

11. Perkhidmatan teksi/ e-hailing, (maksimum hanya 2 orang penumpang) dan penghantaran makanan dibenarkan beroperasi dari jam 6.00 pagi hingga 12.00 tengah malam.

13. Bagi kenderaan yang membawa pekerja, mereka boleh membawa penumpang seperti yang telah ditetapkan sebelum ini.

14. Waktu operasi kIinik dan h0spital Krajaan dan swasta dibenarkan secara 24 jam.

15. Semua kenderaan berkaitan industri, perniagaan, perkilangan yang dibenarkan boleh beroperasi seperti biasa termasuk merentasdaerah dan negeri.

16. Semua aktiviti riadah, rekreasi dan budaya adalah tidak dibenarkan. Aktiviti hiburan termasuk kelab malam atau pub, pusat rekreasi, taman tema, indoor playground dan panggung wayang adalah tidak dibenarkan.

17. Aktiviti sukan secara individu, e-sports, sukan yang tdak bersentuhan dan sukan outdoor yang tdak melebihi 10 orang adalah DIBENARKAN.

18. Aktiviti kolam renang, bersentuhan fizikal, sukan bertempur dan penganjuran sukan/kejohanan TDAK DIBENARKAN.

19. Bagi proram latihan berpusat yang sedang dilaksanakan oleh Majlis Sukan Negara dan Majlis Sukan Negeri-negeri boleh diteruskan secara Quarantine Based Approach seperti yang
dilaksanakan di Kompleks Majlis Sukan Negara Bukit Jalil dan Keramat, Akademi Badminton Malaysia Bukit Kiara dan Pusat Kecemerlangan Paralimpik Kampung Pandan.

20. Institut Pengajian Tinggi Awam & Swasta, Institut Latihan Kemahiran, sekolah, tadika, taska, pusat tahfiz dan pusat jagaan kanak – kanak ditutup dalam tempoh ini.

21. Mesyuarat perlu diadakan secara sidang video manakala mesyuarat secara bersemuka adalah tdak digalakkan.

22. Majlis rasmi dan tdak rasmi krajaan dan swasta, majlis sosial seperti kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan pertunangan, majlis aqiqah, doa selamat, tahlil, sambutan ulang tahun, sambutan hari kelahiran, reunion dan lain-lain majlis sosial adalah tdak dibenarkan.

23. Semua aktiviti pelancongan ke luar kawasan PKPB dan ke dalam kawasan PKPB adalah tdak dibenarkan.

Setakat hari ini, negeri Pahang, Perlis dan Kelantan di bawah SOP Perintah Kawalan Permulihan.

Sebarang perubahan tertakluk kepada pindaan daripada pihak berkuasa tempatan.

Jadi kekal duduk di rumah jika tiada urusan penting. Terus amalkan pemakaian pelitup muka, sentiasa cuci tangan dan jaga penjarakkan sos1al.

Sumber: SinarPlus

Be the first to comment on "23 Perkara Boleh Dan Tdak Boleh Dilakukan Ketika PKPB, Ianggar Kena Dnda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*