Wanita Kena Kvarantin Ianggar Arahan KeIuar Dari Rumah

Melaka: Tndakan seorang wanita yang memakai gelang tangan merah jambu mengunjungi sebuah pasar raya di bandar raya Melaka, di sini, semalam menggmparkan orang ramai.

Wanita berusia 33 tahun itu yang sepatutnya menjalani kuar4ntin di rumah sehingga Khamis ini didapati meIanggar arahan Kementerian Kesihatan Malaysia dengan keluar bersama saudara lelakinya untuk membeli-belah barangan keperluan sambutan Deepavali.

Ketua PoIis Daerah Melaka Tengah Asisten Komisioner Afzanizar Ahmad berkata, ketika kejad1an, wanita yang juga pekerja sebuah kilang di Batu Berendam menyorokkan gelang merah jambu yang dipakai di tangan kanannya bagi mengeIakkan status kesihatannya diketahui.

Bagaimanapun, katanya, gerak-geri wanita itu disedari beberapa orang awam sebelum meIaporkan kepada pengawal keselamatan pasar raya berkenaan.

“Pengawal keselamatan itu mengarahkan wanita terbabit keUuar dari premis dan memintanya menunggu di hadapan pejabat pegawal keselamatan sebelum menghubungi Balai PoIis Batu Berendam.

“Sementara menunggu ketibaan poIis, pengawal keselamatan itu menyoal si4sat wanita terbabit dan mendapati dia datang ke pasar raya berkenaan bersama seorang saudara lelakinya sebelum dia diarah memanggil saudaranya itu,” katanya.

Afzanizar berkata, setibanya poIis di lokasi kejadian, wanita berkenaan bersama lelaki itu diarah pulang ke rumah untuk menyambung kuarantin sambil diiringi kereta peronda poIis bagi memastikan mereka sampai ke rumah.

Katanya, sias4tan mendapati wanita itu adalah Orang Di Bawah Pengawasan (PUS) dan tempoh kuarntin berakhir pada 12 November ini.

“Tiada tngkapan dibuat, bagaimanapun wanita itu sudah dimaklumkan untuk meny3rah diri ke balai poIis selepas tamat tempoh kuarntin serta menunjukkan keputusan ujian C0VlD-19 ke atasnya neg4tif.

“Sias4tan ke atas wanita itu dilakukan mengikut Sksyen 270 Kanvn Kesksaan serta Sksyen 22(b) Akta Penceg4han dan Pengawalan Penykit Berjngkit 1988,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Wanita Kena Kvarantin Ianggar Arahan KeIuar Dari Rumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*