Kesian Ayah, 3 Bulan Tanam Jagung Tp Masa Tuai Ramai Tak Beli Sbb C0VlD-19

Sememangnya ketika ini ramai yang terkesan dengan Perintah Kawalan Pergerakkan bagi membndung penuIaran pndemik C0VlD-19.

Walaupun akur dan faham dengan usaha kerajaan membendung wbak m4ut ini dari terus menuIar, namun melihat insan-insan yang mencari rezeki dengan berjualan makanan dan barangan secara kecilan tidak mempunyai pendapatan pastinya terasa seb4k.

Kasihan lihat ayah

Perkara tersebut dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter yang berasa kasihan melihat ayahnya yang menanam jagung terpaksa berhadapan dengan kesulitan untuk menjual hasil tanaman pertamanya itu.

Jagung baru tuai, tapi tiada pembeli sebab C0VlD-19

Menurut Haqeem, bapanya telah berusaha menanam jagung selama tiga bulan. Namun, apabila hasil sudah boleh dituai, tidak ramai yang membeli berikutan C0VlD-19 yang meIanda.

Terima kasih kepada yang sudah membntu

Walau bagaimanapun, setelah posting Haqeem tuIar, banyak pihak telah menghulurkan bntuan bagi memasarkan jagung hasil kebun bapanya. Salah satu yang sudi membantu adalah dari Lembaga Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA).

Oleh itu, dia mengucapkan terima kasih kepada FAMA serta warganet yang menuIarkan perkongsiannya itu sehingga mendapat perhatian ramai pihak. Dia juga sempat memberitahu sesiapa yang ingin mendapatkan jagung boleh menghubungi terus bapanya kerana itu sahaja yang termampu untuk dirinya membantu bapa dalam kesuIitan ketika ini.

Sumber : Ikmalnurhakim via MT

Be the first to comment on "Kesian Ayah, 3 Bulan Tanam Jagung Tp Masa Tuai Ramai Tak Beli Sbb C0VlD-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*