PKPB, Anugerah ABPBH Tdak Termasuk Dalam Aktiviti TerIarang

Sebarang acara langsung yang membabitkan industri kreatlf tdak termasuk dalam aktlviti larangann di bawah SOP Perlntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dikeluarkan oleh Majlis Kselamatan Negara pada Mei lalu, kata Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

Ini termasuk penganjuran acara Anugerah Bintang Popular Bintang Harian (ABPBH) yang dijadualkan berlangsung esok.

Ismail mengulas soalan media mengenai gesaan orang ramai supaya ke rajaan membataIkan ABPBH kerana bmbang SOP tdak dipatuhi.

Beliau berkata, semua yang terb4bit perlu mematuhi SOP yang ditetapkan, iaitu acara berkenaan tiada pen0nton dan tidak membabitkan tenaga kerja as1ng, selain mereka yang terbabit perlu memakai pelitup muka dan jumlah kru digunakan pula adalah minimvm.

Tegasnya, majlis anugerah itu juga dipantau oleh wakil dari Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan PoIis Diraja Malaysia (PD RM).

“Jika berlaku perIanggaran (SOP), penganjvr akan dikenakan t1ndakan,” katanya dalam sidang media, di sini hari ini.

Dalam masa yang sama sebelum itu menteri ismail sabri turut memberitahu mengenai penganjuran bola sepak yang dilarangg sepanjang PKPB.

Pak Long teliti pelbagai k0men yang diutarakan warganet berkenaan penganjuran bola sepak

Pak Long faham kemar4han beberapa penyokong bola sepak yang merasakan ketidakadiIan kerana perlawanan bola sepak adalah diIarang sepanjang PKPB.

Izinkan Pak Long menerangkan sedikit mengapa perlawanan bola sepak tidak boleh dilaksanakan agar tidak timbvl salahh faham berpanjangan mengenai perkara ini.

Dalam perlawanan bola sepak, penjrakan s0sial adalah mvstahil malah berlaku pertembvngan dan bersentvhan di atas padang lebih-lebih lagi dalam keadaan berpelvh.

Semestinya perlawanan bola sepak melibatkan beberapa negeri dan akan melibatkan pergerakan rentas negeri.

Di dalam bilik persalinan juga svkar di kawal SOP dan begitu juga sewaktu ke tempat perlawanan dengan bas. Pastinya persentvhan akan berlaku.

Banyak bhayanya kepada pemain bola sepak itu sendiri dan juga krew-krew yang terlibat dalam perlawanan bola sepak.

Perlawanan bola sepak ini bukan lah dibatalkan terus tetapi ditanggvhkan sehingga tamat PKPB.

Bukan lah Pak Long hendak melrang sebarang aktiviti svkan. Tidak. Pak Long faham ramai rakyat Malaysia meminati sukan dan menjadikan sukan bola sepak sebagai pilihan tontonan utama. Pak Long sendiri pun penyokong Pahang FA dan kekalsetia menyokong Chelsea FC.

Tetapi keputusan ini diambil bagi mengambil kira pelbagai aspek yang jelas untuk kebaikan bersama.

Lagipun rakyat sudah dimaklumkan dalam PKPB, pertandingan berpasukan tidak dibenarkan. Sukan SUKMA juga dibatallkan secara sukarela.

Fikirkan juga keslamatan dan nywa pemain-pemain bola sepak kita.

Menerusi ruangan komen dapat dilihat kebanyakan netizenn membanjiri respon yang sama agar ABP juga perlu turut dibataIkan.

Be the first to comment on "PKPB, Anugerah ABPBH Tdak Termasuk Dalam Aktiviti TerIarang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*