UAE Benarkan Minum Ar4k, Pasangan TinggaI Bersama Tnpa N1kah

Terkenal dengan undang-undang lsIam yang ketat, baru-baru ini Emiriah Arab Bersatu (UAE) mengumumkan per0mbakan besar sistem undang-undang syariah IsIam negara itu.

Menerusi undang-undang terbaru, negara tersebut membenarkan pengambilan ar4k, manakala pasangan yang beIum berkahwin dibenarkan untuk tinggal bersama.

R0mbakan undang-undang itu bertujuan untuk meningkatkan status ekonomidan sos1al negara serta dalam usaha untuk menarik pelancong dan ahli perniagaan datang ke negara berkenaan.

Daily Mail melaporkan langkah ini diambil setelah UAE menjalinkan hubungan dengan I

lsraeI yang dilihat sebagai langkah untuk membawa masuk pelancong dan pelaburan dari lsraeI.

Undang-undang tersebut akan meningkatkan kedudukan ekonomi dan sosial negara dan menggabungkan prinsip toleransi UAE, lapor agensi berita WAM.

Terdahulu, pengambilan ar4k hanya dibenarkan buat orang asing yang mempunyai lesen khas. Namun menerusi undang-undang baru ini rakyat UAE juga boleh membeli dan minum ar4k.

Undang-undang baru itu juga turut membenarkan minum secara persendirian atau di tempat awam, namun mestilah berumur 21 tahun ke atas.

Jika dahulu, pasangan yang beIum berkahwin tinggal bersama dianggap satu jn4yah, namun kini penduduk tempatan dan wrga as1ng yang beIum berkahwin boleh tinggal bersama.

Dalam pada itu, bnuh diri atau percubaan bnuh diri tdak akan dianggap sebagai satu jn4yah di UAE. Malah, undang-undang penc3raian dan warisan telah dir0mbak.

SUMBER: Daily Mail via GP

Be the first to comment on "UAE Benarkan Minum Ar4k, Pasangan TinggaI Bersama Tnpa N1kah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*