Rakyat Minta SOP 2 Orang Dalam Satu Kereta Dikaji, Sukarkan Pergerakan Bersama Ank Kecil

Terdapat beberapa Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dikeluarkan pihak ker4jaan telah dikuatkuasakan sejak Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan termasuk menghadkan jumpah penumpang di dalam sesebuah kenderaan.

Arahan SOP tersebut telah lama dikuatkuasakan krajaan namun, perkara itu baru dipert1kaikan orang ramai kerana kesuIitan mereka untuk melaksanakan aktiviti harian.

‘Berdua lebih baik’

Bagaimanapun, pihak kerajaan mengingatkan semula mengenai SOP melimitasikan hanya dua penumpang sahaja dibenarkan untuk berada di dalam satu kenderaan dari kediaman yang sama. Namun perkara itu mula dipert1kaikan dan dipersoalkan sekiranya sesebuah keluarga itu mempunyai b4yi untuk dibawa bersama, bilangan tersebut secara tidak langsung sudah dikira tiga orang di dalam kenderaan yang sama.

Sepatutnya dikaji semula

Rata-rata pengguna media sosial mencadangkan agar pihak ker4jaan untuk mengkaji semula SOP melibatkan dua penumpang dalam sebuah kenderaan itu. Perkara itu bagaimanapun menyukarkan mana-mana keluarga yang mempunyai b4yi dan mempertikaikan keseIamatan anak-anak mereka sekiranya terpaksa tinggal di rumah tanpa pengawasan orang tua.

Malah, ada segelintir rakyat mencadangkan agar pihak keraj4an memikirkan sesuatu bagi menyelesaikan masaIah rakyat yang tidak memiliki kenderaan sendiri dan terpksa menyara kehidupan dengan berniaga. Tidak dinafikan, dalam musim pndemik C0VlD-19 ini memperlihatkan ramai rakyat bersusah payah untuk mencari sumber pendapatan, tambahan pula mereka yang tidak mempunyai kenderaan sendiri. Masalah itu menyebabkan mereka perlu meminta bntuan dari rakan lain yang tidak tinggal serumah.

Sumber: Twitter KKM Putrajaya via ohbulan

Be the first to comment on "Rakyat Minta SOP 2 Orang Dalam Satu Kereta Dikaji, Sukarkan Pergerakan Bersama Ank Kecil"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*