Restoran Berstatus HaIaI Didkwa Guna Dag1ng BABl Dalam Mee Kari

Baru-baru ini tuIar di media sos1al sebuah video TikT0k yang mendkwa mee kari di sebuah restoran terkenal berstatus haIal menggunakan dag1ng BABl dalam masakannya. Ketika ini, video tersebut telah ditonton lebih 18 ribu tontonan dan juga mendapat perhatian pihak berkuasa tempatan.

Terbaharu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna Selangor (KPDNHEP) telah meny3rbu sebuah restoran terkenal di Subang yang disy4ki menggunakan bahan mentah tdak haIal di dalam hidangan mi kari semalam.

Menurut Pengarah KPDNHEP Selangor, Muhamad Zikril Azan Abdullah dalam srbuan tersebut, pihaknya telah memeriksa di bahagian dapur restoran dan menemukan bahan mentah digunakan untuk menyediakan menu mi kari kepada pelanggan.

Ketika ditanya, pengurus restoran menaf1kan dag1ng tersebut adalah d4ging BABl dan menegaskan itu adalah dag1ng ayam diperap dengan perencah barbeku. Bahan mentah itu telah dis1ta bagi tujuan ujian makmal dan keterangan pakar. Menurut pengurus terbabit, bekalan bahan mentah itu dipesan pihak ibu pejabat syarikat restoran itu.

Premis berkenaan mempunyai sijil haIal Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) yang masih dalam tempoh sah sehingga 30 November ini dan sijil beserta dokumen penghantaran bahan mentah oleh pembekal dis1ta pihak berkuasa.

Menurut Pengarah KPDNHEP Selangor, pihaknya akan meneruskan pemantauan dan pemeriksaan bagi memastikan mana-mana pemegang sijil haIal Jakim sentiasa mematuhi peraturan ditetapkan serta sentiasa menekankan aspek kesucian dan kebersihan bagi menjamin kemaslahatan pengguna Muslim di negara ini.

K3s akan dis1asat mengikut kesaIahan Perintah 3(1)(a) Perintah Perihal Dagangan (Takrif HaIal) 2011 dan jika disabitkan kesaIahan, ia boleh did3nda seperti mengikut Perintah 5 Perintah Perihal Dagangan 2011.

Sumber: Vocket

Be the first to comment on "Restoran Berstatus HaIaI Didkwa Guna Dag1ng BABl Dalam Mee Kari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*