Sepanjang Hidup Dengan Al Quran, Wrga Emas Dijemput lIahi Selepas Ajar Mengaji

Hidup dan m4ati seseorang adalah rhsia daripada Maha Pencinta. Tiada yang dapat menidakkan cepat atau lambat jika ajaI itu telah tiba. Namun, sudah tentu kita semua mengharapkan agar kemat1an yang dilalui adalah dalam keadaan husnul khotimah iaitu kemat1an yang dicmburui.

Menerusi laporan daripada Berita Harian, seorang wrga emas telah didapati pngsan selepas mengajar mengaji di sebuah masjid sebelum disahkan meningggaI dunia di tempat kejad1an. Abdullah Sirajuddin Ahmad, 74, menghmbuskan nafas trakhir selepas reb4h di ruang mengajar masjid berkenaan kira-kira jam 11 pagi semalam dengan disaksikan beberapa orang yang hadir bagi mengikuti sesi pembelajaran di Masjid Wadihana, Mergong.

Menurut anak kepada allahyrham, Sheikh Zainul Mukhtar Sirajuddin Ahmad menerusi Berita Harian, bapanya dimaklumkan pngsan di masjid oleh ibunya. Namun, sesampainya dia disana, allahyrham sudah pun meningggaI dunia.

“Pada mulanya saya dihubungi oleh ibu mengatakan bapa cuma pngsan di masjid, namun apabila ke sana, bapa sudah mening gal dunia dan disahkan oleh pegawai pervbatan yang berada di situ.”  Tambahnya lagi, kem4tian bapanya dikatakan begitu mudah apabila hanya r3bah daripada tempat duduk dan terus ‘pergi.’ Sheikh Zainul juga memberitahu aktiviti harian allahyrham banyak bersama kitab suci al-Quran.

“Kemat1an bapa saya menjadi tuIar dan arwh dijemput dalam keadaan baik, di rumah beliau sentiasa dengan al-Quran, jika tidak mengajar beliau akan membaca al-Quran.” Sheikh Zainul turut menyatakan bahawa bapanya kerap berpesan agar menjaga pertuturan dan adab dengan orang ramai. Hal ini adalah bertujuan untuk menjaga tali silaturrahim dengan seluruh masyarakat.

“Boleh dikatakan hidupnya hanya dengan kitab suci itu, dia juga ramai kawan dan anak murid, arwh sering berpesan supaya menjaga pertuturan dan menjaga adab dengan orang ramai.”

Sehubungan dengan itu, menerusi Faceb0ok Harian Metro, rata-rata warganet telah menzahirkan ucapan tkziah atas pemerg1an wrga emas itu. Walau bagaimanapun, mereka turut menyatakan bahawa betapa beruntungnya allahyrham kerana meningggaI dunia ketika sedang beribadat dengan mengajar perkara berkaitan al-Quran kepada orang ramai.

Sumber:Berita harian via MT

Be the first to comment on "Sepanjang Hidup Dengan Al Quran, Wrga Emas Dijemput lIahi Selepas Ajar Mengaji"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*