Pernah Terima Dana RM1.3j, Knapa Zoo Negara Mnta Bntuan Dengan Ebit Lew

Jika sebelum ini kita sering melihat Ebit Lew memberi bntuan buat mereka yang kurang berkemampuan, baru-baru ini dalam muatnaik terbaru di akaun laman sosial miliknya, penceramah ini juga turut berkunjung ke zoo negara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew)

“S4yu rasa hati bila dapat permintaan dari zoo negara untuk seIamatkan haiwan disana. Perbelanjaan mereka 1 juta sebulan hanya untuk makanan dan penyelenggaraan zoo. Sekarang dah banyak bulan tiada langsung pendapatan semenjak awal PKP”

“Mereka sangat kekurangan dana. Saya tahu tengah hari tadi. Petang ni terus bawa 200kg Dag1ng lembu dan 500kg buahan dan sayuran. Harimau saya bagi makan ni s4kit. Diasingkan sekejap”

“Dulu saya sampai sini masa darjah 1. Selalu juga bawa anak-anak. Kenalkan pada anak haiwan disini. Zoo Negara mengalu-alukan sesiapa ingin membantu dari segi dvit atau makanan. Rupanya zoo negara dikendalikan oleh NGO sahaja. Sesiapa ingin membantu boleh terus hubungi zoo negara,” kongsinya.

Bagaimanapun, sebelum ini t1ndakan Zoo Negara memohon bntuan pernah dipertik4ikan net1zen lebih-lebih lagi apabila mereka pernah menerima dana daripada pihak keraj4an berjumlah RM1.3 juta pada April lalu.

Memetik kenyataan Timbalan Presiden Zoo Negara Rosly@Rahmat Ahmat Lana menerusi laporan FMT, zoo yang menempatkan lebih dari 4,000 haiwan itu memerlukan kos operasi sebanyak RM12,000 sehari, dengan anggaran RM350,000 sebulan.

Dalam laporan itu juga, ada di antara pend3rma merupakan peIajar dan nilai pend3rma individu adalah sekitar RM10 hingga RM50 seorang. Sementara itu laporan kewangan tahunan mereka di laman sesawang tidak membuahkan sebarang hasil.

Apa pun, kebajikan dan keperluan haiwan di zoo negara adalah amat penting lagi-lagi di saat ketika musim PKP ini di mana menurut Rosly, semua keperluan zoo sebelum ini sebenarnya bergantung kepada jualan tiket semata-mata.

Sumber: GP

Be the first to comment on "Pernah Terima Dana RM1.3j, Knapa Zoo Negara Mnta Bntuan Dengan Ebit Lew"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*