“Ayah Nak Jaga Mak” – lsteri MninggaI Dunia, Tak Sempat Jumpa Suami Setelah 241 Hari Terp1sah

Pemerg1an insan tersayang pastinya akan memberikan kesan yang begitu mendalam kepada seseorang.

Kerinduan yang tidak dapat diub4ti itu pastinya akan terus membeIenggu diri. Terasa seperti sebahagian jiwa itu turut pergi bersamanya pasti pernah dirasai oleh orang-orang yang mempunyai pengalaman sebegini.

Seperti yang dik0ngsikan oleh seorang pengguna Faceb0ok bernama Nija Tahar, ibunya telah kembali ke Rhmatullah pada 13 November 2020 yang lalu. Lebih menyed1hkan, penantian oleh arwh ibunya itu untuk berjumpa dengan ayahnya tidak kesampaian.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perk0ngsiannya seperti berikut:

Setelah 241 hari mereka tak berjumpa, akhirnya mereka berjumpa kembali tapi dalam situasi yang berbeza. Kali terakhir mak jumpa ayah pada 17 Mac 2020 (Selasa).

Masa tu aku hantar ayah untuk kuar4ntin kat Singapura, memandangkan Ayah adalah warganegara Singapura.

Mak bye-bye ayah kat balcony, dengan menyimpan harapan untuk berjumpa kembali selepas 2 minggu kuar4ntin dijalankan, dari minggu ke minggu, bulan ke bulan, mak terus berharap untuk Ayah pulang.

Setiap kali video call, Mak mesti akan men4ngis dan tanya bila Ayah boleh balik. Setiap kali tu kami akan pujuk Mak, suruh bersabar dan doa banyak-banyak. Sampai la di hujung-hujung hayat Mak, bila video call, Mak dah tak tanya lagi bila Ayah nak balik.

Tapi Mak cakap “Ani akan tunggu Abang balik” ayat tu sedikit melegakan Ayah, Ayah cakap kat aku dengan harapan mudah-mudahan tahun baru nanti ada pelepasan pada orang-orang macam Ayah untuk pulang jumpa Mak.

Ayah cakap Ayah tak dapat balik Singapura lagi sampai bila-bila pun takpe. Ayah nak jaga Mak. Kami tak sangka Mak akan pegi secepat ni, sebab Mak takde sak1t ten4t, mungkin Mak tak nak susahkan semua orang.

Alhamdullillah Mak pergi dengan tenang, di hari Jumaat, di hari yang dia selalu idam-idamkan. Rindu antara mereka sangat-sangat mendalam, aku sendiri tak pasti aku akan dapat lalui situasi macam mereka. Ayah sangat-sangat tenang, dalam hati Ayah hanya Allah je yang tau.

Tapi air mata Ayah gvgur bila melihat j4sad Mak. Ayah kuat sebab Ayah nak anak-anak dia sekuat dia dan terima takdir Allah. Tapi Ayah, anak-anak Ayah tak sekuat Ayah. Semalam selepas pengebvmian Mak, Ayah trus di bawa kuar4ntin untuk 2 minggu, aku tak dapat bayangkan keadaan Ayah dan Adik aku yang masih diku4rantin di Singapura.

Semoga mereka terus kuat dan t4bah. Semoga ALLAH anugerahkan mereka kekuatan yang luar biasa.

Cinta, Kasih dan Sayang Mak dan Ayah sangat-sangat luar biasa. Semoga kami akan berjumpa Mak semula di Syurga. Kami Sayang Mak sampai Syurga.
AL-FATIHAH

13 November 2020 – JUMAAT-

Hjh Saniah Bt Hj Arshad

Kredit: sk

Be the first to comment on "“Ayah Nak Jaga Mak” – lsteri MninggaI Dunia, Tak Sempat Jumpa Suami Setelah 241 Hari Terp1sah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*