DUlT Tak Cukup, Ayah Hanya Mampu BeIi 7 Helai Pmpers Untuk Ank Baru Iahir

Bagi ibu ayah yang ada ank kecil dan hidup kurang berkemampuan, Iampin pakai bvang (pmpers) ini mungkin satu cabaran untuk memilikinya.

Mana tidaknya, harganya satu paket bagi yang berjenama ‘biasa-biasa’ pun hampir mencecah RM30 lebih, apatah lagi pmpers yang jenis lebih baik kualitinya.

Namun, nak buat macam mana, kenalah beli juga demi keselesaan ank.

Baru-baru ini, berlaku satu situasi meruntun hati apabila seorang ayah ini didakwa hanya mampu beli pmpers tujuh helai sahaja, bukan sepaket. Katanya, tidak mampu sebab kekangan kewangan.

Ikuti perk0ngsian yang dilalui oleh Ismail Sabran Anchok ini.

Tadi saya pergi membeli di kedai runcit. Jumpa seorang lelaki. Dia mahu belikan anaknya pampers hanya tujuh (7) keping. Saya tanya kenapa beli tujuh je.

“Saya tdak mampu bang, isteri saya baru meIahirkan (ank) tadi. Saya cuma ada duit RM20. Mahu belikan pmpers dengan tisu basah untuk b4yi.”

Allahu. Terus seb4k. Seorang suami terus cekal untuk sediakan keperluan anaknya yang pertama walaupun serba kekurangan.

Kita faham bila jadi ketua keluarga dan lebih-lebih lagi bila sudah ada ank.

Saya suruh dia simpan semula semula pmpers yang dia beli tujuh keping (tadi), ambilkan dia pmpers baharu, sabun mandian untuk anaknya dan yang lain-lain.

Semoga Allah berikan kekuatan dalam kehidupanmu saudara.

Hari ini kita tolong orang, Insya-Allah kalau bila kita juga dalam kesulitan, pasti Allah hadirkan orang lain untuk bntu kita.

#terusberbuatkebaikan

“Tak tahan tengok dia men4ngis…”

Jelas Ismail, sebenarnya dia sendiri tidak sampai hati melihat si ayah tersebut yang kelihatan sanggup berk0rban belikan pmpers walaupun sekadar tujuh helai sahaja.

“Itulah terus bntu mana yang boleh. Suruh saja simpan duitnya untuk beli (barang) keperluannya lain hari.

“Minta m4af tiada nombornya (untuk) saya minta. Sebab terjumpa begitu saja tadi. Insya-Allah semoga pahala ini saya niatkan untuk kita semuanya sahabat di Faceb0ok. Ameen.

“Saya tidak tahan tengok dia terus men4ngis lepas dia ucap ‘terima kasih bang bantu saya’. Rezeki Allah dik, kita k0ngsi,” katanya melalui ruangan komentar.

Selepas selesai semuanya, maka si ayah itu pun mengucapkan terima kasih lalu beredar meninggalkan kedai. Ismail tidak sempat untuk bertanyakan maklumat lanjut seperti nombor telefon dan alamat bagi sebarang tindakan susulan.

‘Kembar Ust Ebit Lew’

Sementara itu, ramai netizen mengucapkan terima kasih dan penghargaan atas smpati Ismail yang sudi menolong si ayah tersebut.

Malah, ada juga yang menggelarkannya sebagai ‘kembar’ Ustaz Ebit Lew.

Semoga kebaikan yang dilakukannya ini boleh menyuntik inspirasi kepada kita semua untuk terus membntu insan-insan lain yang memerlukan. Ameen.

Sumber: Ismail Sabran Anchok, sk

Be the first to comment on "DUlT Tak Cukup, Ayah Hanya Mampu BeIi 7 Helai Pmpers Untuk Ank Baru Iahir"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*