“Trafik Jadi Medan Rezeki Saya MenjuaI Mangga Asam” – Lelaki lni Jual Asam SeIepas Diberhntikan Kerja Di Hotel

TRAFIK REZEKI MANGGA ASAM

Wabak C0VlD-19 amat memberi kesan kepada pelbagai lapisan masyarakat, menjadikan ramai orang terpaksa mencari sumber kewangan alternatif. Contohnya, persimpangan jalanraya yang sibuk di Jalan Pandan Utama, Ampang kini menjadi satu tempat berpotensi tinggi untuk dijadikan lokasi menjual produk makanan.

Voi, 48 tahun, merupakan seorang keyboardist untuk sebuah hotel di ibukota, kini menjuaI mangga asam jeruk setelah diberhentikan krja. Dia dibantu oleh Farid, 16 tahun, merupakan anak kepada pemilik perniagaan Mangga Lemak.

Trafik sesak amat membantu dalam penjualan mangga asam, lebih lama lampu merah bermakna, lebih jualan dapat dibuat. Walaupun pendapatan Voi mer0sot, dia tetap bersyukur kerana masih ada pekerjaan yang dapat dilakukan di dalam masa yang serba mencabar ini.

Bagi mempercepatkan jualan, Farid sekali sekala membntu Voi di celahan kesesakan trafik. Penjualan melalui tingkap kereta ini memerlukan fokus yang tinggi kerana jualan perlu dilakukan dengan segera.

Purata sebanyak 30 ke 40 balang dapat dijual dalam masa 7 jam. Apabila trafik mula bergerak, Voi dan Farid akan kembali ke depan dan bersedia untuk jualan seterusnya. Kitaran ini berulang sehingga produk perniagaan habis terjual. Voi berharap pndemik ini segera berakhir dan Farid juga tidak sabar untuk kembali ke sekolah seperti sediakala.

Kredit: Hadi Nor

Be the first to comment on "“Trafik Jadi Medan Rezeki Saya MenjuaI Mangga Asam” – Lelaki lni Jual Asam SeIepas Diberhntikan Kerja Di Hotel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*