Bapa Sanggup JuaI Rumah Untuk Tampung Perbelanjaan Pervbatan Anknya

Port Dickson: Seorang bapa sanggup menjuaI rumahnya demi mencari wang pembdahan untuk mengvbati peny4kit buah pingggang r0sak anaknya.

Bapa itu, Mohd Shamsul Bahari Ab Jalal, 48, berkata, dia tdak mampu menyediakan RM12,000 untuk pembdahan membuat saluran ‘diaIisis’ di tangan anaknya, Muhammad Syahmi, 19.

“Saya tiada pilihan lain selain menjual rumah dan kembali tinggal di Kampung Batu, Rembau dan membuat kerja kampung kerana dalam keadaan sekarang sukar untuk saya mencari peluang berniaga seperti dahulu.

“Saya tidak menyesaI berhenti berniaga di Kuala Lumpur kerana perlu balik ke sini selepas emak s4kit dan anak juga sak1t yang memerlukan tumpuan sepenuhnya. Mungkin sudah nasib saya sekeluarga dan saya pasrah dengan ketentuanNya.

“Sepatutnya Muhammad Syahmi sudah pun dib3dah bagi menukar saIuran dialisis sedia ada di bahagian perut ke tangan tetapi saya tiada wang secukupnya untuk tujuan itu menyebabkan ia tergendala,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Lukut Makmur, Port Dickson, di sini, semalam.

Katanya, isterinya, Noorul Sri Aryanie Mohd Alias, 41, tidak bekerja dan kini perlu menjaga ibu saya, Hafsah Idris, 72, yang kini terIantar ak1bat peny4kit tuIang belakang selepas terjatvh di bilik air sejak tiga tahun lalu.

“Dulu saya ada perniagaan sendiri, menguruskan kedai makan di Kuala Lumpur tetapi terpaksa berhenti kerana perlu menjaga emak yang sak1t dan melakukan pelbagai pekerjaan untuk mencari pembelanjaan harian.

“Buat masa sekarang saya membuat jualan arang kayu yang dibeli dan dibungkus semula untuk diedarkan ke kedai-kedai di daerah ini bagi mencari belanja harian termasuk membeli Iampin pakai buang untuk kegunaan ibu sehari satu pek,” katanya.

Mohd Shamsul berkata, dia pernah meminta bntuan Baitulmal untuk tampung kos pembdahan anaknya itu tetapi tdak mencukupi.

“Baitulmal hanya boleh bntu dalam RM3,000 sahaja sedangkan saya tiada langsung duit untuk mencukupkan jumlah yang diperlukan sebanyak RM12,000 mengikut kata d0ktor.

“Muhammad Syahmi juga ada mendapat bantuan Jabatan Kebaj1kan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 sebulan sejak setahun lalu manakala emak RM300 sebulan.

“Emak sepatutnya minum susu yang dikhaskan tetapi saya tidak mampu kerana ia terlalu mahal berharga hampir RM100 setin dan saya agak kec3wa gagal memberikan yang terbaik untuk emak dan terima kasih kepada beberapa Pertubuhan Bukan Krajaan (NGO) yang datang membntu,” katanya.

Tambahnya, dia bvntu memikirkan cara penyelesaian bagi mencari dana pembdahan Muhammad Syahmi dan pembelanjaan Ibunya yang terIantar.

“Saya harap dapat menjuaI rumah teres setingkat ini walaupun sayang kerana ia sudah diubahsuai namun tiada jalan lain. Mungkin sesetengah pihak menganggap jumlah RM12,000 itu tidak tidak sebanyak mana tetapi kini saya tak mampu.

“Jika ada sesiapa yang sedang mencari rumah di kawasan sini bolehlah menghubunginya saya di talian 019-3388651 (Shamsul) untuk urusan lanjut,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Bapa Sanggup JuaI Rumah Untuk Tampung Perbelanjaan Pervbatan Anknya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*