Hasil 5 Tahun Menyimpan, Nenek Pengvtip Smpah Sdekah RM3k Untuk Qurban Tahun lni

Jika kita merasa kehidupan menghimpit kita, kisah ini mampu menyedarkan kita dari lamunan itu. Walaupun serba kekurangan nenek berusia ini sanggup mende3rmakan wangnya untuk kegembiraan orang lain. Peng0rbanan seorang wrga emas yang berusia lebih dari 60 tahun ini membuatkan semua orang terkejvt. Ini merupakan kisah seorang wrga emas bernama Sahnun yang menetap di Mataram Lombok Indonesia.

Selain itu, wrga emas ini bekerja sebagai pemvngut smpah setiap hari untuk meneruskan kelangsungan hidupnya.

Walaupun telah berusia lebih dari 60 tahun, beliau gigih bekerja mengutip botol-botol untuk dijual sejauh 3 kilometer. Beliau yang sanggup berjalan sehingga 3 kilometer jika hasilnya pada hari itu tidak mencukupi.

Beliau yang gigih keluar mencari rezeki setiap hari sering menumpang tidur dan menyara kehidupan dengan menjual hasil kutipannya. Apa yang menarik adalah beliau menyumbangkan wang sejumlah 10 juta Rupiah (~RM3,000) kepada masjid untuk ibadah k0rban menjelang Hari Raya Aidiladha yang lalu.

Menurut wakil dari Masjid berkenaan, dengan duit svmbangan dari nenek Sahnun bolehlah mereka membeli seekor lembu saiz sederhana untuk Qurban tahun ini. Pihak masjid juga terkejvt apabila menerima sumbangan dari nenek Sahnun yang merupakan satu jumlah wang yang banyak.

Mereka seakan tdak percaya nenek Sahnun begitu bermurah hati mend3rmakan duitnya untuk masyarakat disitu.

Ketika ditemuramah, nenek Sahnun juga tidak ingat bila dia mula menyimpan duit itu dan hanya mengingati beliau telah lama melakukannya. Biarpun sering berpakaian lu suh, namun sifat nenek Sahnun yang jujur dan ikhlas ini patut kita contohi. Kisah ini patut dijadikan teladan dan inspirasi kepada semua. Semoga ia mendatangkan manfaat dan kebaikan kepada semua.

Sumber:Apakataorang

Be the first to comment on "Hasil 5 Tahun Menyimpan, Nenek Pengvtip Smpah Sdekah RM3k Untuk Qurban Tahun lni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*