Seorang Mngsa Bnjir MninggaI Dunia Berhampiran Rumah

IPOH – Seorang mngsa bnjir meninggaI dunia selepas r3bah berhampiran kediamannya di Kampung Chepor Dalam, Chemor, di sini pagi tadi.

Ketika kejadian kira-kira jam 8.30 pagi itu, Yusli Yusof, 56, dikatakan sempat berbual dengan beberapa penduduk yang juga mngsa bnjir di situ sebelum dilihat keleIahan dan terbring di atas jalan.

Mngsa yang berada dalam keadaan separa sedar sempat dibawa ke h0spital oleh ahli keluarga, namun disahkan meninggaI dunia sebaik tiba di sana.

Anak sulung mangsa, Muhammad Syafiq Yusra, 28, berkata, sebelum kejadian bapanya tidak tidur semalaman kerana bmbang rumah dinaiki air ak1bat bnjir meIanda kawasan itu sejak jam 12 tengah malam tadi.

“Mungkin juga ayah penat sebab dia berjaga sepanjang malam, takut kalau air masuk ke dalam rumah kerana kebetulan depan rumah kami ada parit kecil dan air dah naik tinggi.

“Pagi tadi ayah memang hendak keluar untuk menghantar saya buat pemeriksaan kaki di h0spital, ketika jalan menuju ke kereta dia menyapa penduduk yang ada di situ.

“Ketika itulah dia tiba-tiba terdvduk dan terb4ring seperti dalam keadaan kepenatan,” katanya ketika ditemui di H0spital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini hari ini.

Dia berkata, bnjir di kawasan itu menyebabkan kediaman mereka dinaiki air hampir separas lutut.

Bagaimanapun katanya, kedudukan lantai rumah yang tinggi, menyekat air masuk ke dalam rumah.

“Hanya garaj kereta dan bahagian dapur sahaja yang dinaiki air, bahagian lain masih selamat, sebab itu kami hanya duduk diam di rumah dan tdak berpindah ke pusat penempatan sementara (PPS) yang disediakan,” katanya.

Jnazah Allahyrham akan dikebvmikan di Kampung Chepor Dalam, hari ini.

Dalam pada itu, banjir di kawasan berkenaan menyebabkan 14 mngsa daripada tujuh keluarga di sekitar Rancangan Perumahan Tersusun (RPT) Sri Desa Chepor telah dipindahkan selepas kediaman masing-masing dinaiki air hampir satu meter.

Kesemua mereka ditempatkan sementara di Dewan Seri Chepor yang dibuka pada jam 2.30 pagi tadi.

Hujan lebat berterusan sejak jam 2 petang semalam menyebabkan paras air naik mend4dak dan turut mengak1batkan beberapa kenderaan milik penduduk rpsak apabila tdak sempat diseIamatkan.

Penduduk, Noor Azlinda Abdul Rahman, 36, berkata, sebaik menyedari keadaan bnjir itu, dia cuba membawa kereta jenis Perodua Viva miliknya ke lokasi selamat, namun gagaI apabila laluan keluar sudah ditenggeIami air separas pinggang.

“Hanya dua motosikal sempat diseIamatkan sementara kereta saya sudahpun tenggeIam, bnjir kali ini agak tervk kerana sekelip mata sahaja paras air sudah tinggi.

“Saya sendiri tak sempat nak seIamatkan apa-apa, datang ke PPS ini pun sehelai sepinggang,” katanya.

Bagaimanapun dia bersyukur kerana dapat bertindak pantas membawa keluar anak perempuannya berusia 5 tahun dan kedua ibu bapanya masing-masing berusia 62 dan 73 tahun dari rumah berkenaan.

“Suami saya kebetulan berada di rumah mertua, jadi sebaik tahu mengenai bnjir, dia datang mer3dah bnjir membawa anak kami dan kemudiannya ibu bapa saya ke tempat selamat,” katanya.

Setakat jam 1 petang tadi, keadaan bnjir di kawasan itu mula pulih dan penduduk mula menjalankan kerja pembersihan di kediaman masing-masing.

Sumber: Sinar Harian

Be the first to comment on "Seorang Mngsa Bnjir MninggaI Dunia Berhampiran Rumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*