Kerana Pndemik, Chef Eksekutif SekeIip Mata Jadi Tukang Masak Kaki Lima

Wbak pndemik C0VlD-19 dan PKP yang dilaksanakan pada awal tahun lalu, tak disngkal memberikan lmpak yang besar buat masyarakat. Dibvang kerja, cuti tanpa gaji dan hiIang punca pendapatan merunsingkan lagi individu terutamannya yang mempunyai tanggungan besar.

Walaupun per1t menerima hakikat, usaha perlu diteruskan untuk meraih pendapatan demi meneruskan kelansungan hidup disaat wbak pndemik meIanda.

Bisnes katering ‘tersangkut’…

Lebih mesra dengan panggilan Chef Bob, berkongsikan kisah perniagaannya yang terkesan ekoran pelaksanaan PKP oleh kerajaan tempoh hari. Perniagaan katering yang diusahakan pada bulan September tahun lalu sekelip mata terpaksa dihntikan.

Walaupun mempunyai 13 tahun pengalaman dalam bidang kulinari, katering yang diusahakan turut terpalit dangan kr1sis ekoran pndemik yang menghaIang sebarang majlis dilaksanakan pada waktu berkenaan.

Kewangan mer0sot, isteri pun dibrhentikan kerja

Risau dengan pendapatan yang semakin meruncing, Chef Bob tetap cekalkan diri dan mencari peluang buat dirinya. Lebih-lebih lagi, isterinya yang juga turut kehiIangan kerja sewaktu PKP bermula pada bulan Mac lalu.

Perbelanjaan keluarga sekali gus dikurangkan, sehinggakan mereka hanya mampu menjamah telur selama beberapa bulan. Susu formula anak-anaknya juga terpaksa ditukar kepada yang lebih ekonomis ekoran kewangan yang terhad.

Cekalkan semangat, cuba jual laksa goreng…

Disebabkan itu, beliau membuat keputusan untuk membuka gerai kecil ekoran sudah biasa dalam bidang F&B. Atas hasil usaha, kini beliau berjaya membuka gerai Mipablo Ultimate Fried Laksa, yang menyajikan laksa goreng istimewa yang terletak di Bukit Jelutong.

Tanpa disangka, jualan laksa goreng itu mendapat respon dan sambutan baik oleh orang ramai walaupun menu ini agak baru dalam kalangan masyarakat. Dengan keistimewaan yang ada pada diri, Chef Bob yakin laksa goreng ini bakal menjadi salah satu sajian kegemaran rakyat Malaysia.

Turut memohon GKP, buat tambah modal niaga

Menurut Chef Bob sendiri, beliau turut memohon beberapa bntuan yang disediakan oleh kerajaan termasuklah Geran Prihatin Khas khusus buat peniaga-peniaga kecil.

Masih lagi dalam proses permohonan, beliau harap dengan bntuan tunai tersebut dapat digunakan untuk memperkembangkan lagi perniagaan laksa gorengnya.

Geran Khas Prihatin khusus buat usahawan mikro!

Prihatin dengan nasib usahawan-usahawan kecil yang terjejas, kerajaan melancarkan bantuan tunai seraca one-off khusus buat PKS yang terkesan dengan pelaksanaan PKP awal tahun lalu.

Bntuan sebanyak RM 3000 telah disalurkan PKS yang berkelayakan melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat. GPK 2.0 telah dibuka sekali lagi pada bulan Oktober kepada pemohonan baru atau PKS yang gagaI menerima bntuan pada fasa pertama.

Pembayaran dilakukan pada sekitar November dan rayvan bakal dibuka semua pada bulan Disember bagi yang gagaI.

Kredit: omm

Be the first to comment on "Kerana Pndemik, Chef Eksekutif SekeIip Mata Jadi Tukang Masak Kaki Lima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*