“Kembalilah Ke Jalan Allah” – Kena Tmpias lsu Hngat, Bapa Da’i Syed Dah Puas Tegur

Semalam kita dikejvtkan dengan berita dkwaan tduhan mer0gol oleh seorang pendakwah muda, Da’i Syed atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Syed Jamalullail yang memaksanya membuat Iaporan poIis untuk membersihkan namanya.

Tidak berapa lama kemudian, ayah kepada Syed Shah Iqmal, memuat naik satu kenyataan di laman sosial Faceb0ok miliknya.

Berikut adalah kenyataan daripada ayah Da’i Syed.

“Assalamualaikum wbt.

“Firman Allah ” Dan ketahuilah, bahwa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai Ftnah/cobaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar.” (QS. Al-Anfaal)

“Semua sudah maklum DAI SYED adalah anak saya. Hari ini bertalu-talu mesej masuk ke inbox saya beserta SS yang dah viraI. Masing-masing menunggu balasan dan respon saya. Saya nyatakan disini utk tatapan semua yang bertanya.

“Segala didikan yang telah saya beri kepadanya sejak dari kecil adalah menurut yang agama sarankan dan tindakan utk menegur serta nasihat kepadanya telah pun saya usahakan sebaiknya, namun tiada upaya lagi bila semua message saya itu diabaikan sudah 2 tahun tanpa reply sepatah pun.

“Hingga saya serahkan urusan menegur ini kepada Allah swt untuk mengadilinya sekiranya benar dkwaan yang diviraIkan dan mohon Alah mengembalikan anak saya ke jalan yg benar dan diredhoi.

“Saya lebih rela dia diadili didunia daripada dihadap diakh1rat dihadapan Qadhi Rabbul Jalil.

“Sekarang saya hanya mampu beri nasihat kepada individu yg bermuamalah dengan dia supaya berhati-hatilah, terutama pada wanita.

“lsu viraI ni dah lama, hari ni makin jadi heb0h pulak. Kami dah Ietih nak hadap lsu semacam ini, apalagi adik-adiknya yang masih belajar, mereka tertekan dengan soalan-soalan sndiran dan ej3kan dari teman-teman di sekolah.

“Bagi mereka² yang pernah menghubungi untuk mengadu kepada saya (yang mengaku mngsa), pergilah Iapor kepada pihak berkuasa untuk dis1asat dan diambil tndakan sewajarnya. Saya memberi jaminan, saya tidak akan sama sekali mempertahankan atau menyebelahi anak saya, sekiranya dia memang melakukan kesaIahan tersebut.

“Sabda Nabi “Demi Allah, sungguh jika Fatimah binti Muhammad mencvri, aku sendiri yang akan mem0tong tangannya’” – Hadist.

“Peringatan terbuka kepada Dai Syed: “Jika benar kamu berakhlak bvruk seperti yang didkwa/diviraI, janganlah kamu menggunakan agama sebagai topeng untuk menutup segala kebejatanmu kerana perbuatan itu lebih h1na dari ibIis. Tinggalkan dunia selebriti dan kembalilah ke jalan Allah dan jalan leluhurmu. Kami semua merinduimu Iqmal yang dahulu.”

“Kami pihak keluarga hanya mampu berdoa supaya dijauhkan segala ftnah duniawi dan diberikan keberkatan dalam hidup dan m4ti.
Sekian.

Sumber: gempak, kd

Be the first to comment on "“Kembalilah Ke Jalan Allah” – Kena Tmpias lsu Hngat, Bapa Da’i Syed Dah Puas Tegur"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*