Ceder4 Trkena Tmbakan, Anggota PGA Tdak Kcewa Tapi Gram

Semasa kejad1an dia langsung tidak berasa p4nik dan segera ke pos kawalan terdekat untuk mendapatkan bntuan.

“Saya langsung tdak kcewa (terkena tmbakan), tapi berasa sangat ger4m!,” Iuah Lans Koperal Muhammad Amirul Amir, anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang ced3ra terkena tmbakan ketika bertugas di smpadan Malaysia-Thailand, dekat sini petang Rabu.

Anggota berusia 26 tahun berasal dari Kota Tinggi, Johor yang ced3ra ringan di bahagian pervt ak1bat terkena peIuru ‘ball bearing’ itu berkata semasa kejad1an dia langsung tidak berasa pan1k dan segera ke pos kawalan terdekat untuk mendapatkan bntuan.

“Sebelum kejadian saya sedang melakukan rondaan dengan motosikal, tiba-tiba rasa ped1h di pervt, mula tu saya ingat kena sengat serangga berb1sa.

“Tapi bila selak jaket kalis peIuru, ada peIuru ball bearing terselit dan spontan saya berpaling ke arah smpadan negara jiran dan nampak kelibat seorang individu berpakaian gelap,” katanya ketika ditemui di pos kawalan M16 di sini, semalam.

Selepas mendapatkan bntuan rakan sepasukan dan kembali ke lokasi kejad1an yang terletak kira-kira satu kilometer dari pos kawalan itu, kelibat individu berkenaan sudah tidak kelihatan.

“Masa tu rasa ger4m sungguh sebab dia buat macam tu dari dalam negara dia, kalau dia masuk ke negara kita ada la tndakan boleh ambil,” katanya yang telah berkhidmat sebagai anggota PGA hampir lapan tahun.

Muhammad Amirul berkata kejad1an yang menmpanya itu langsung tidak melemahkan semangatnya untuk menjaga keseIamatan negara dan terus menyambung tugas di pos kawalan tersebut seperti biasa.

“Semangat rasa lebih kuat lagi dan kawan-kawan pun banyak bagi sokongan dan nasihatkan agar lebih berhati-hati dan tidak sesekali terleka atau cvai ketika bertugas,” katanya.

Bapa kepada seorang anak lelaki berusia tiga tahun itu berkata tugas sebagai anggota keselamatan akan terus digalas dengan bangga dan akan sentiasa memastikan tahap kesiapsiagaannya berada pada tahap optimum.

Dalam kejad1an pada 6.15 petang Rabu, Muhammad Amirul mengalami keced3raan ringan di bahagian pervt selepas terkena tmbakan sen4pang angin yang dilepaskan dari kawasan negara jiran.

Sebelum ini, Ketua PoIis Kedah Datuk Hasanuddin Hassan dilaporkan berkata, poIis tdak menolak kemungkinan svspek yang melepaskan tmbakan itu adalah penyeIudup memandangkan lokasi kejadian adalah antara laluan kegiatan jnayah itu.

Sumber: Bernama

Be the first to comment on "Ceder4 Trkena Tmbakan, Anggota PGA Tdak Kcewa Tapi Gram"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*