Perginya Seorang Pencinta Ilmu, Haji Ismail K0rban Trbaru C0VlD-19

Ipoh : Jemaah Surau Nurul Islamiah Taman Meru 2C( SNI) yang pertama detcted pos1tive C0V1D-19 Hj Ismail bin Bakar, PTM 18, baru meninggaI dunia di H0spital Bainon Ipoh pd jam 7.50 mlm, kerana C0V1D-19.

Sama sama kita mendoakan semoga r0hnya dicucvri rahmat dan ditempat bersama sama orang orang solleh, perginya seorang Pencinta Ilmu dan Seorang Penginfak tetap Tabung SNI.

Sebelum ini Penduduk Taman Meru 2C dikenakan printah PKPD mulai 20 November hingga 3 Disember.

Seramai 2,168 penduduk di sekitar Zon B dan Zon C, Taman Meru 2C di sini yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama 14 hari bermula hari ini, memberikan kerjasama baik kepada pihak berkuasa.

Ketua PoIis Daerah Ipoh Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz berkata, mereka juga mematuhi arahan pihak berkuasa kesihatan dengan melakukan ujian calitan saringan C0VlD-19 sejak Ahad lalu.

Beliau berkata, susulan PKPD itu, pihaknya melaksanakan empat sekatan jalan raya (SJR) bagi mengawal pergerakan penduduk iaitu di Persiaran Taman Meru 28, Persiaran Taman Meru 30 dan Persiaran Taman Meru 1, yang juga jalan utama ke Zon C.

Selain sekatan jalan raya, pihak poIis menggerakkan unit kereta peronda poIis (MPV) dan kawalan rondaan berjalan kaki di kedua-dua lokaliti yang melibatkan 572 rumah, katanya pada sidang media selepas meninjau kawasan terbabit di sini, hari ini.

A Asmadi berkata, sejumlah 162 anggota beruniform ditugaskan secara bergilir-gilir membabitkan PoIis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Jabatan Sukarelawan Malaysia dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia.

Beliau berkata, selain itu, anggota Kawasan Rukun Tetangga bersama seorang penduduk di setiap lorong kawasan perumahan tersebut bertindak sebagai mata dan telinga pihak poIis dalam melakukan pemantauan.

Kita tidak akan membenarkan mana-mana penduduk keluar dari kawasan PKPD kecuali kes-kes kec3masan dengan kebenaran yang akan saya berikan.

Beri kerjasama, duduk di rumah, jangan keluar sesuka hati, katanya.

Sehingga 16 November lalu, sebanyak 938 ujian saringan dilaksanakan di kawasan terbabit dan 76 k3s positif C0V1D-19 telah dikesan.

Semoga keluarga Tuan Hj Ismail Bakar tabah dengan dug4an ini yang maha esa lebih sayangkan arwh semoga r0hnya tenang disana bersama para syuhadak. Al fatihah.

Kredit: MT

Be the first to comment on "Perginya Seorang Pencinta Ilmu, Haji Ismail K0rban Trbaru C0VlD-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*