Selepas Bnuh Pesara MARDI, Per0mpak Samvn Pula Rumah Jurutera

KUALA LUMPUR: Dua lelaki yang meny4mun Dr Wan Hassan Wan Embong, 71, sebelum men3tak mngsa hingga MATl, dikesan turut mendalangi satu lagi r0mpakan terhadap sebuah rumah di Taman Tiara Titiwangsa di sini, awal pagi tadi.

Ketua Jabatan Sias4tan Jnayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Abd Hamid, berkata selepas men3tak mngsa, svspek mer0mpak rumah jurutera berusia 34 tahun pada jam 5.15 pagi.

Beliau berkata, ketika kejad1an mngsa bersama keluarganya sedang tidur sebelum svspek mem3cah masuk dan mengetuk pintu bilik serta mengarahkan mereka tdak meIawan.

“Suspek turut mengvgut akan men3tak dan menceder4kan mereka sebelum tngan diikat dengan kabel telefon dan muIut disumbat dengan kain.

“Svspek menyeIongkar semua bilik dan membawa Iari dua set televisyen, tiga komputer riba, dua telefon bimbit, rantai leher emas, gelang tangan emas dan wang tunai RM3,500,” katanya.

Nik Ros Azhan berkata, selepas kedua-dua svspek melarikan diri dengan seorang lagi rakan mereka berada di luar rumah.

“Sias4tan mendapati mngsa tinggal bersama 14 orang iaitu adik-beradik dan ibu bapanya serta seorang pembantu rumah, namun kamera litar tertutup (CCTV) masih belum dipasang.

“Pihak f0rensik Jabatan Sias4tan Jnayah (JSJ) Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur hadir di tempat kejad1an dan menemui lapan sampel cap jari yang mana svspek disy4ki masuk melalui cermin tingkap sebelah kiri,” katanya.

Beliau berkata, semakan lanjut di sekitar tempat kejad1an mendapati svspek membvang dompet dan dokumen ke kawasan semak di Jalan Tiara Titiwangsa 3, dan hasil semakan terdapat dokumen pengenalan diri pesara kerajaan yang dibnuh sebelum itu.

“Disy4ki mereka menggunakan dua kenderaan dan bersnjatakan p4rang serta tukul besi untuk melakukan jnayah.

“Sias4tan lanjut dijalankan mengikut Sksyen 395/397 Kanvn Kesksaan,” katanya.

Media hari ini, melaporkan Dr Wan Hassan yang juga pesara Pengarah Bahagian Teknologi Maklumat Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), m4ut dit3tak per0mpak yang menyamvn kediamannya di Bukit Bandaraya di sini.

Dalam kejad1an jam 3.30 pagi tadi, rumah dihuni mngsa dan isteri Sarifah Yusof, 70, dip3cah masuk dua lelaki bersnjata p4rang.

Svspek yang tdak memakai topeng meminta duit, menyebabkan mngsa cuba meIawan sebelum dit3tak di muka dan Ieher, manakala isteri mngsa dit3tak di bahu kanan.

Sumber: BH

Be the first to comment on "Selepas Bnuh Pesara MARDI, Per0mpak Samvn Pula Rumah Jurutera"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*