Bilal MeninggaI Dunia Ketika Azan Subuh Berkumandang

Port Dickson: Bilal 2 Masjid Kampung Baru Si Rusa dekat sini, Ahmad Bahtin Khalid, 77, mninggaI dunia ketika azan Subuh sedang berkumandang di masjid ini, jam 6 pagi tadi. Ahmad Bahtin sedang membetulkan sejadah sebelum dia r3bah di atas sejadah berkenaan.

Pengerusi masjid, Tusiran Pesan berkata, sepatutnya Allahyarham yang melaungkan azan namun dia terlewat sedikit tiba ke masjid.

“Ahmad Bahtin sedang membetulkan sejadah di saf hadapan sebelum reb4h menyebabkan solat Subuh tergendala sebentar. Ketika itu, azan sudah di penghujung azan. Biasanya, selesai azan, Ahmad Bahtin akan menunaikan solat sunat,” katanya.

Menurut Tusiran, Ahmad Bahtin menjadi bilal di masjid berkenaan sejak 1980-an. Jemaah, Hashim Kamarudin, 57, berkata, dia menerpa ke arah Ahmad Bahtin ketika dia r3bah.

“Saya terus memangkunya serta mengajarnya mengucap dua kalimah syahadah. Azan masih berkumandang, dada Ahmad Bahtin berombak sebelum dia menghembvskan nafas terakh1r. Ahmad Bahtin seorang yang baik, tidak banyak cakap dan sering melaungkan azan. Kemat1annya amat dicmburui,” katanya.

Menurut Hashim, jsad Ahmad Bahtin kemudiannya diangkat dan diletak di tepi untuk jemaah meneruskan solat Subuh.

“Ahli jawatankuasa masjid menghubungi ambuIans dan pegawai pervbatan kemudiannya mengesahkan Ahmad Bahtin sudah meningg4l dunia. Selepas itu, jsadnya di bawa ke rumahnya di Lorong Hj Khalid, tidak jauh dari masjid,” katanya.

Jen4zah dimandi dan disolatkan selepas Zuhur di masjid berkenaan sebelum disemad1kan di Tanah Perkburan Islam Bagan Pinang. Arwh meninggaIkan seorang baIu berusia 68 tahun dan dua anak berusia 40-an.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Bilal MeninggaI Dunia Ketika Azan Subuh Berkumandang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*