Sazali P Ramlee Kcewa RoyaIti Kini Mer0sot Sebanyak 90 Peratus

HULU LANGAT: War1s kepada Seniman Agung, Allahyrham Tan Sri Ramlee, Sazali meluahkan rasa kec3wa apabila jumlah royalti yang diterima, merosot sebanyak 90 peratus, baru-baru ini.

Mengakui terkejvt dengan jumlah yang diterimanya, Sazali tidak menolak kemeIut yang meIanda badan kutipan royaIti memberi tempias kepada pengurangan jumlah kutipan ketika ini.

“Jumlah kutipan yang diterima memang banyak, namun pembayaran diterima bulan lalu cukup mengejvtkan kerana jumlah berkurangan sebanyak 90 peratus.

“Sudah tentu, saya kec3wa dengan apa yang berlaku kerana walaupun cuma dapat setahun sekali, tetapi duit royaIti ini juga dapat menampung kehidupan saya dan isteri.

“Saya harap kemeIut yang melanda badan kutipan royalti dapat diselesaikan segera supaya hak penggiat seni dapat dibela,” katanya kepada BH Online.

Sazali berkata, Iuahan itu bukanlah bermakna dirinya tidak bersyukur, sebaliknya sekadar mempertahankan haknya.

“Apapun, saya bersyukur dengan bayaran yang diberikan. Cuma, sebagai pewar1s sudah tentu saya nak tahu apa yang membuatkan jumlah kutipan mer0sot tahun ini,” ujarnya ketika ditemui pada program Ziarah FINAS Prihatin 2.0 di kediamannya di Semenyih, di sini, petang ini.

Program amal anjuran Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) menerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Industri, Kebajikan dan Data Industri FINAS itu menyaksikan Sazali menerima smbangan berbentuk wang tunai, kerusi roda dan barangan dapur.

Sesi penyerahan svmbangan disempurnakan Pengerusi FINAS, Zakaria Abdul Hamid. Usaha FINAS mendapat kerjasama rakan strategik seperti Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN), Persatuan Sutradara Malaysia (FDAM), Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (PROFIMA), Global Ikhwan Sdn Bhd Holdings (GISBH), Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Cdert Ohhsem Angkatan Pertahanan Awam (APM) dan Yayasan Felda.

Mengulas perkara itu, Sazali, 62 yang kini bertongkat selepas mengalami keceder4an di kaki kanan ak1bat kemaIangan terharu dengan sikap prihatin yang ditunjukkan.

“Terima kasih kepada FINAS dan semua pihak yang sudi menghulurkan bntuan dan bertanya khabar. Tak dinafikan, wbak C0VlD-19 ini sedikit sebanyak memberi kesan kepada kehidupan kami.

“Dengan bntuan yang dihulurkan dapat juga meringankan beban yang ditanggung,” ujarnya.

Sumber: BH, HM

Be the first to comment on "Sazali P Ramlee Kcewa RoyaIti Kini Mer0sot Sebanyak 90 Peratus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*