“Mama Bangunlah, Ramai Orang Datang Ni” – Ank Kjutkan Jnazah lbu Yg Disngka Sdg Tidur

“Mama, bangunlah…ramai orang datang rumah kita,” kata Nur Adni Afeera Shahrul Raziman, tiga tahun, yang cuba mengejvtkan jnazah ibunya, Mahfuzah Ishak, yang disangka sedang tidur. Melihat ibunya tidak memberi sebarang reaksi, Nur Adni Afeera beralih melihat jnazah adiknya Muhammad Harraby Zafran, setahun, sebelum berpaling ke arah orang ramai dan menyatakan adiknya ‘sak1t’.

Keletah Nur Adni Afeera menyebabkan orang ramai mengaIirkan a1r mata, manakala ayahnya Shahrul Raziman Osman, 33, terg4mam melihat jnazah dua beranak itu di ruang tamu rumah keluarga Mahfuzah di Kampung Lepar Hilir 1.

Mahfuzah, 28, seorang kerani di kilang automotif di Pekan dan Muhammad Harraby Zafran meninggaI dunia ak1bat kec3deraan t3ruk di bahagian kepaIa dan dada selepas kenderaan yang mereka naiki terb4bas dan mermpuh pembahagi jalan.

KemaIangan berlaku di KM403.9 Lebuhraya Utara Selatan dekat Lembah Beringin, berhampiran pekan Hulu Selangor. Kereta dipandu Shahrul Raziman. Turut berada dalam kenderaan itu, ibu Shahrul Raziman, Razimah Chik, 63. Jnazah kedua-dua mngsa dibawa ke sini bagi menunaikan permintaan ibu arwh,

Norhikmah Abdullah Sani, 54, yang Iumpuh untuk melihat mereka sebelum dikebvmikan di kampung Shahrul Raziman di Kampung Telok, Pekan, lewat malam. Shahrul Raziman yang bekerja dalam bidang teknologi maklumat berkata, mereka dalam perjalanan untuk bercuti dan melawat saudara-mara sebelah ayahnya di Jeniang, Kedah apabila kemaIangan berlaku.

“Kami bertolak dari Pekan pada jam 11 malam semalam (kelmarin). Ia tidak dirancang kerana rancangan untuk ke sana hanya difikirkan pada hari lain. Tambahan pula ayah saya telah bertolak ke sana (Jeniang) sehari sebelum dengan menaiki bas,” katanya.

Beliau menyatakan kesaI apabila tiada kenderaan yang berhenti untuk membntu meskipun beliau memberi isyarat meminta bntuan. Hanya dua penunggang motosikal yang berhenti selepas 10 minit beliau berdiri di tepi jalan. Sementara itu, ayah mngsa, Ishak Muhammad, 56, berkata kali terakhir beliau bertemu anak ketiga daripada lima beradik itu ialah pada jam 3 petang kelmarin, sebelum anaknya bergegas pulang ke Pekan.

“Saya pula dit4han di H0spital Tengku Ampuan Afzan (Kuantan) ak1bat keracvnan makanan pada jam 4 petang. Saya juga tidak tahu mereka akan pulang ke Kedah. Saya diberitahu anak meninggaI dunia pada jam 10 pagi ini (semalam). Saya bersyukur dibenarkan pulang ke rumah pada jam 3 petang. Sekurang-kurangnya saya dapat melihat mereka untuk kali terakhir,” katanya.

Kredit: MH

Be the first to comment on "“Mama Bangunlah, Ramai Orang Datang Ni” – Ank Kjutkan Jnazah lbu Yg Disngka Sdg Tidur"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*