Lepas Picit Jerawat Di Hidung, Muka Remaja Bngkak AIami Pnyakit MlSTERl

Pernah tak, korang bangun pagi dan tengok cermin tiba-tiba ada seketul jerawat di muka? Ehh ‘spoil’ terus mood pada hari tu kan. Ada yang ‘gatal’ tangan, terus picit menggunakan jari sepuas hati.

Itu situasi boleh dikaitan dengan apa yang berlaku pada seorang remaja berusia 17 tahun di Filipina, Mary Ann Regacho ini. Suatu hari seperti korang, dia mendapati ada benjoIan kecil di hidungnya.

Menurut laporan The Sun UK, dia menganggap benjoIan itu adalah jerawat yang tumbuh disebabkan oleh perubahan h0rmon yang berlaku selepas dia meIahirkan ank sewaktu berusia 16 tahun.

Seperti kebiasaan, dia cuba memicit ‘jerawat’ itu namun selepas beberapa minggu, dia mengalami kesak1tan di muka yang berlanjutan selama beberapa hari.

Paling mengejvtkan ‘jerawat’ tersebut semakin membesar, menjadi benjoIan dan mer3bak di sekitar mukanya! Penyak1t msteri itu membuatkan wajahnya berubah dan sukar untuk dikenali.

“Muka saya berubah dan membngkak seperti belon yang ditiup,” kata remaja berusia 17 tahun itu menerusi temu bual.
Kini, benjolan itu telah merebak di seluruh wajah Mary dan turut menjejaskan pengIihatannya apabila ia bngkak hingga mencecah ke bahagian matanya.

“Saya rasa muka saya tidak akan kembali seperti dulu lagi,” tambah Mary.

Sebenarnya, Mary tidak berkemampuan untuk menjalani rwatan di pusat perub4tan kerana suaminya, Albert Sales tidak mempunyai pendapatan tetap dan hanya bekerja ‘part-time’ di ladang jirannya. Malah, mereka juga memiliki seorang anak yang baru berusia setahun.

Dia pernah pergi ke h0spital untuk memeriksa keadaan peny4kit msterinya tetapi dia tidak mampu untuk membayar kos pervbatan yang diperlukan.

Justeru itu, suaminya terpaksa mem0hon pertoIongan orang ramai bagi menjana dana supaya Mary dapat menjalani rwatan dari peny4kit m1steri yang dihidapinya.

Semoga Mary cepat smbuh. Pengajarannya, fikirlah banyak kali dulu sebelum picit jerawat tu okay? Pastikan korang bersihkan tangan dulu sebelum menyentuh muka.

Sumber: The Sun UK, omn

Be the first to comment on "Lepas Picit Jerawat Di Hidung, Muka Remaja Bngkak AIami Pnyakit MlSTERl"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*