Ikha Tak Smpat Sambut Hari Iahir, Tempat Persmadian Hanya 500m Hadapan Rumah

Klang : Perk0ngsian tentang pengurusan jn4zah dan kisah sebelum digiIis oleh sebuah lori, Kejad1an kemaIangan yang meragvt ny4wa adik Allahyrhamah Wan Nur Ihka Arnisaha 19 tahun berlaku pada pukul 05.00 petang.

Ketika itu arwh dalam perjalanan untuk mengambil abang sulungnya setelah habis bekerja disebuah gerai makan yang terletak tidak jauh dari rumahnya.

Si abang berkerja di kilang roti Massimo tidak jauh dari tempat kemaIangan berlaku, KemaIangan yang meragulvt ny4wa arwh itu berlaku ketika arwh yang sedang menunggang motosikal berhenti di lampu isyarat RNR Pulau Indah.

Sebuah Iori yang datang dari arah belakang telah meIanggar arwh bersama motosikal yang dinaiki olehnya, Selepas digiIis arwh terus mninggaI dunia ditempat kejad1an kerana keceder4an p4rah dibahagian kepaIa.

Tidak boleh bayangkan kesak1tan yang dialami oleh arwh..

Bahagian kepaIanya digiIis dengan tayar bahagian kanan hadapan Iori tersebut bersama motosikal yang ditunggang.

Motosikal yang ditunggang oleh arwh adalah milik abangnya, Menurut kata si abang, Satu minggu sebelum meninggaI dunia adiknya ada menunjukkan tanda tanda yang peIik.

Adiknya itu lebih banyak mendiamkan diri, Malah arwh sempat berpesan kepada majikan gerai makan tempatnya berkerja, Arwh berpesan agar telefon miliknya itu perlu diserahkan kepada adik bongsunya sekiranya beliau sudah tiada lagi.

Kata si abang lagi sepatutnya arwh akan menyambut hari ulangtahun kelahirannya pada 16 disember ini, Tetapi ramai rakan rakan baik arwh telah memberi hadiah untuknya lebih awal,

Jika kita renung semula, Arwh seakan sudah tahu tentang hari kemat1annya sendiri, Tanda tanda awal sudah terlihat, Tetapi ahli keluarga dan rakan rakan hanya boleh perasan setelah arwh pergi meninggaIkan mereka buat selama lamanya.

Apa yang berlaku hanya lah asbab untuk kemat1an kita, Sudah Allah tetapkan untuk semua manusia,Redha adalah perkataan paling sesuai untuk kita guna pakai.

Memang sak1t rasanya apabila kem4tian berlaku di dalam keluarga kira, Lagi lagi melibatkan insan insan yang cukup kita sayang, Tetapi sedar lah MATl itu pasti.

Tidak ada seorang pun dari kita yang akan terlepas untuk melalui hari kemat1an sendiri, Berbalik kepada cerita pengurusan jnazah, Ketika jn4zah dibawa pulang ke rumah saya berkesempatan untuk turut serta mengiringi perjalanan terakhir sehingga ke kbur untuk arwh.

Sewaktu dibawa pulang ke rumah untuk disolatkan, Kami tidak membenarkan wajah jn4zah dibuka untuk dilihat oleh ahli keluarga dan rakan rakannya, Ini kerana kesan keceder4an di wajahnya agak krit1kal.

Selesai disolatkan kranda yang membawa jn4zah terus dipikul sehingga ke tanah perkburan, Tanah perkburan untuk pvsara pula hanya terletak berhadapan dengan rumah keluarganya.

Selepas ini arwh dan keluarganya akan terpisah oleh dua dunia,
Dunia alam kvbur dan dunia sementara untuk manusia, Salam tkziah untuk keluarga arwh Allahyrhamah Wan Nur Ihka Arnisaha Binti Wan Husin. Al fatihah.

Kredit: Mr Wan Cai Official.

Be the first to comment on "Ikha Tak Smpat Sambut Hari Iahir, Tempat Persmadian Hanya 500m Hadapan Rumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*