“Adik Taknak Susahkan Mak Lagi” – Iuahan Arwh Pada lbu SebeIum Ditemui Tersngkut Pada Pokok Bakau

Melaka : Seorang lelaki sempat memberitahu tidak mahu menyusahkan ibu dan adik-beradiknya sebelum ditemukan Iemas oleh sepasukan bomba di Sungai Duyong berdekatan Kampung Tambak Sebelong, di sini hari ini.

M4yat Muhammad Sidek Abd Karim, 29, dit3mui kira-kira pukul 1.50 petang tadi dalam keadaan tert1arap dan tersngkut pada pokok bakau oleh pasukan bomba yang melakukan operasi mencari dan menyelamat (SAR) bersama beberapa agensi lain.

Menurut abang mngsa yang hanya ingin dikenali sebagai Khairi berkata, adiknya itu telah keluar dengan menunggang motosikalnya pada pukul 4 pagi tanpa memberitahu hendak ke mana.

Kami turut keluar untuk mencarinya selepas bimbang dia tidak pulang semula pada pukul 5 pagi.

Saya keluar meronda sekitar rumah sebelum menemukan motosikal jenis Honda EX5 dinaiki adik berada di atas jambatan berdekatan sungai tersebut, katanya ketiak ditemui di lokasi di sini hari ini.

Jelasnya, dia yang khuatir adiknya telah terjatvh ke dalam sungai terus meIaporkan kejadian kepada pihak berkuasa.

Kali terakhir saya berjumpa arwh adalah semalam dan dia ada meluahkan kepada ibu kami dengan memberitahu ‘adik tak nak susahkan mak lagi, tak nak susahkan adik-beradik lain’, katanya.

Tambah Khairi, Allahyrham merupakan anak keempat daripada lima beradik dan mngsa sedang menjalani rwatan setiap bulan bagi mer4wat masaIah kesihatan mentaI yang dialaminya.

Sebelum ini, arwh sihat sahaja namun ak1bat kemaIangan tujuh tahun lalu dan mengalami pend4rahan di kepaIa, kesihatannya terganggu.

Walaupun keadaannya begitu, dia tidak pernah ganggu orang lain dan hanya duduk di rumah serta rajin mengaji al Quran, katanya.

Sementara itu, Ketua Zon I Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) negeri, Penguasa Kanan Bomba II, Mohd. Khairul Nizam Mohamad Anuar berkata, myat mngsa yang masih lengkap berpakaian ditemukan kira-kira 150 meter dari jambatan berkenaan yang menghala ke arah pintu air Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

Operasi SAR diteruskan pada keluasan sekitar 200 meter di bahagian kiri dan kanan jambatan dengan melakukan pencarian di permukaan sungai sebelum operasi penyelaman dilakukan, katanya.

Ujar beliau, m4yat mngsa diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut dan dihantar ke Jabatan F0rensik, HospitaI Melaka untuk bdah s1asat. Al fatihah.

-MT-

Be the first to comment on "“Adik Taknak Susahkan Mak Lagi” – Iuahan Arwh Pada lbu SebeIum Ditemui Tersngkut Pada Pokok Bakau"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*