[VlDEO] Selalu Ternampak Berada Di Masjid2, Fadil lnsan Istimewa MninggaI Dunia

Segelintir warganet pasti pernah melihat sebuah video seorang insan istimewa digelar sebagai Fadil yang tdak makan selama empat hari suatu ketika dahulu, kan?

Video pendek itu telah dimuat naik oleh seorang pengguna TikT0k, memaparkan seorang insan ist1mewa yang bernama Muhammad Fadil Sulaiman sedang menjamu selera.

Insan istimewa yang comel

Menerusi video tersebut, dia yang sedang menikmati makanan terhibur dengan usikan orang sekeliling. Gelak tawa serta mimik muka yang comel sudah tentu menghiburkan hati sesiapa sahaja yang melihatnya.

Namun, apakan daya. Setiap yang hidup pasti akan prgi buat selamanya. Dia dikhabarkan telah pergi meninggaIkan dunia buat selama-lamanya semalam.

Sdekahkan al-Fatihah

Berita pemerg1annya itu dilaporkan oleh sebuah portal berita Singapura, iaitu Berita Mediacorp. Menurut portal itu, walaupun dia adalah seorang 0KU, Fadil dikenali ramai sebagai seorang yang suka menz1arahi masjid-masjid di merata Singapura sejak remaja lagi.

Ada kalanya, dia membntu mengutip drma meskipun dirinya juga dalam keadaan serba sederhana. Malah, sekali-sekala dia akan mendampingi para jemaah untuk membntunya menggunakan telefon bimbit.

Menurut seorang pendakwah di Singapura, Mohammad Bahrul Ulum, Allahyarham Fadil akan dikebvmikan hari ini (17 Disember 2020).

Menerusi satu posting di Faceb0oknya, Mohammad menyatakan bahawa terdapat beberapa syarikat pengurusan jnazah telah menghubunginya untuk membntu keluarga Allahyrham Fadil menguruskan jen4zahnya secara ikhlas dan percuma.

“Ada juga beberapa Asatizah yang menghubungi saya untuk menanggung semua kos pengurusan jnazah beliau termasuk murid-murid saya di (Masjid) An-Nur,” tulis pendakwah tersebut.

Seorang selebriti Singapura yang dikenali sebagai Syah Ibrahim turut telah mengesahkan pemerg1an arwh di ruangan Faceb0ok ‘Live’ miliknya. Syah mengenali Allahyrham Fadil kerana dia sering ‘muncul’ di pejabatnya.

Menurut video yang dirakam oleh Syah, kakak kepada Allahyrham Fadil menjelaskan tentang pemerg1an adik kesayangannya itu.

“Apa yang saya dapat tahu berita bahawa dia jatuh di MRT dalam jam 2.40 petang. Tapi, padahal sebelum dia jatvh dia ada video call anak bujang saya pada pukul 1 lebih.

“Dia nak berbual dengan saya tetapi saya takde kat rumah jadi tak berkesempatan. Jadi, itu yang saya rasa sed1h,” ujar kakaknya.

Selain itu, seorang lagi rakan selebriti yang cukup terkesan dengan pemerg1an Fadil ialah pengacara popular Singapura, Khairudin Samsudin.

Dalam catatan Faceb0oknya, Khai berkongsi pengalaman menyntuh hati ketika kali terakhir dia bertemu Allahyrham.

Menurut kisah Khai, Allahyrham dengan rendah hati menghulurkan sebungkus nasi serta dua botol air kerana kasihan melihat Khai yang sibuk bekerja.

Bukan itu sahaja, Timbalan Mufti Singapura, Dr Mohammad Hanan Hassan turut menyanjung insan istimewa berkenaan.

Rehatlah kamu bersama insan2 istimewa

Penyanyi asal Singapura yang popular di Malaysia, Sufi Rashid turut sama meIuahkan kesed1hannya mengenai khabar dvka itu. Rupa-rupanya sejak kecil, Allahyrham sering hadir ke persembahan penyanyi tersebut.

Sangat baik orangnya

Pemerg1an Fadil sangat dirasai oleh orang ramai. Semoga syurga buatmu, insan istmewa yang disayangi masyarakat. Al-Fatihah.

Sumber: Berita Mediacorp, omm

Be the first to comment on "[VlDEO] Selalu Ternampak Berada Di Masjid2, Fadil lnsan Istimewa MninggaI Dunia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*