[VlDEO] “Apa Punya Jij1k Iawak Yang Kau Buat” – Penceramah Tegvr Program K0medi

Menonton rancangan k0medi, jenaka atau Iawak merupakan antara aktiviti menarik yang menjadi pilihan sebagai pengisian sewaktu masa terluang seseorang.

Apabila melihat peIawak-peIawak mempersembahkan Iakonan mereka di layar televisyen, sudah semestinya membuatkan penonton tidak kering gusi dengan telatah serta kerenah mereka yang mencuit hati.

“Ni apa punya j1jik Iawak yang kau buat?!”

Baru-baru ini seorang penceramah bebas, Akhi Fairuz Al-Jengkawi memuat naik sedutan video satu rancangan k0medi tanah air memaparkan seorang peIawak terkenal sedang ‘mengukur kelapa’ dengan gaya yang ‘over’.

“Depan audiens? Gelak-gelak? Live? Ditonton seisi keluarga di rumah? Mana akaI?,” soalnya.

Dia mengulas adegan Iawak ditunjukkan seakan-akan mempunyai unsur Iucah yang boleh menjadi punca kepada kes-kes cabuI atau ‘s3xual har4ssment’ di luar sana.

Namun begitu, antara baIasan yang diterima oleh Akhi Fairuz adalah sangat mengejvtkan:

‘Takdek apa pun, apa yang Iucahnya’ atau ‘Alah, rilekslah, meIawak je’.

Menerusi p0sting berkenaan, Akhi meneg4skan bahawa alasan seperti itu membuktikan perkara tersebut sudah menjadi ‘basi’ atau normal dalam masyarakat.

Tidak dinafikan lagi, tugas sebagai peIawak bukanlah sesuatu yang mudah kerana sebenarnya memang sukar untuk membuat penonton ketawa. PeIawak harus kreatif mencipta ‘punchline’ yang menarik, sehingga boleh membuatkan penonton terhibur.

Namun begitu, ia tidak bermakna lsu ‘Iucah’ boleh dijadikan sebagai inspirasi kepada Iawak demi membuat penonton ketawa, walaupun ia dilihat sebagai topik hngat dalam kalangan masyarakat zaman ini.

Meninjau ke ruangan komen netizen di Instagram peIawak terkenal itu, ada warganet yang menyelitkan komen-komen ‘nakal’ berkenaan adegan yang dipersembahkannya.

Nak parut kelapa pun bernfsu

Ada letak sabun ke kat mesin parut?

Lain macam

Melihat ruangan komen p0sting tersebut, majoriti warganet menyokong kenyataannya dan menunjukkan kebmbangan jika ad3gan seperti itu ditonton oleh kanak-kanak.

Malah, seorang insan pendidik bergelar guru turut tampil ke hadapan menceritakan pengalaman berkenaan pelajarnya.

Kedengaran remeh? Tidak sama sekali. Sebaliknya, hal ini merupakan sesuatu yang tidak boleh dipandang ringan kerana ia boleh menyumbang kepada peningkatan masalah gejaIa sos1al yang tdak diingini terutamanya dalam kalangan kanak-kanak, pelajar sekolah dan remaja.

Sumber: Twitter Akhi Fairuz, OMM

Be the first to comment on "[VlDEO] “Apa Punya Jij1k Iawak Yang Kau Buat” – Penceramah Tegvr Program K0medi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*