“Saya Tnya Nama Bkn Kerja Apa” – Situasi Yang Selalu Terjadi Pada Askar Bin Ibrahim

Nama merupakan identiti seseorang. Jadi, tidak hairanlah soalan pertama apabila bertemu dengan individu baru dikenali adalah ‘nama’.

Walau bagaimanapun, ada juga individu yang mempunyai nama unik sehingga menyebabkan sedikit kekeIiruan jika kali pertama bersua muka.

Nama sama dengan pekerjaan

Menerusi Berita Harian, seorang pesara tentera kerap berdepan dengan kekeIiruan orang ramai terhadap namanya yang berhubung kait dengan pekerjaannya juga.

Askar bin Ibrahim, 46 adalah seorang pesara tntera memaklumkan ramai yang sedikit keIiru pada awalnya lebih-lebih lagi dia berkhidmat dalam Angkatan Tntera Malaysia sebelum bersara.

Nama diberi oleh arwh bapa

Tambahnya lagi dia tidak pasti mengapa bapanya yang juga ketika itu bertugas sebagai anggota poIis memberikan nama ‘Askar’ untuknya.

Namun pesara berasal dari Sabah itu tetap bersyukur kerana nama tersebut menjadi lambang keberanian an keutuhan sebagai seorang pejvang negara.

“Bagi saya mungkin jiwanya yang cintakan keamanan dan keseIamatan negara menjadikan Allahyrham menamakan saya sebagai Askar.”

“Apapun, saya bersyukur kerana nama berkenaan menjadi lambang keberanian dan keutuhan pejvang negara di medan perjuangan terutama ketika negara dibeIenggu anc4man k0munis,” Katanya

Askar yang kini menetap di Sungai Udang Melaka mengakui banyak kali berdepan situasi lucu apabila ada individu bertanya berulang kali berkenaan nama dan pekerjaannya.

Kadangkala terbit rasa penat melayan pertanyaan tersebut, namun dia langsung tidak mengambil hati dan tetap menerangkan perkara sebenar.

Sumber: Berita Harian (Nazri Abu Bakar), Askar Ibrahim, Foto (Nazri Abu Bakar)

Kredit: OMM

Be the first to comment on "“Saya Tnya Nama Bkn Kerja Apa” – Situasi Yang Selalu Terjadi Pada Askar Bin Ibrahim"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*