Hanya Dia TerseIamat, Gmbar Jadi Pngubat Rindu Ank Ytim Piatu lni Pada KeIuarganya

Kulim : Seorang kanak kanak yang kehiIangan ibu bapa serta adiknya dalam satu kemaIangan ng3ri yang mer4gut tujuh ny4wa di Simpang Pulai, Perak pada Ogos lalu sering mengunjungi rumah sepupunya untuk menghiIangkan rasa rindu pada ahli keluarga.

Muhammad Haziq Zikri, 9, yang terseIamat dalam kemaIangan nger1 itu juga sering melawat bapa saudaranya tiap kali merindui neneknya yang turut terk0rban dalam kemaIangan itu.

Dalam kemaIangan di Kilome­ter 5, Jalan Keramat Pulai, Simpang Pulai di Ipoh, Perak kira-kira pukul 5.30 petang, 11 Ogos lalu, tujuh daripada dua keluarga m4ut selepas Perodua Alza dinaiki mereka bertmbung dengan sebuah treler.

Turut terk0rban adalah ibu saudara Muhammad Haziq, Has­liza Mahmud, 40, dan suami­nya Zulkifli Shuib, 49, serta anak mereka, Mohd. Alif Firdaus, 3.

Dua yang terseIamat dalam kemaIangan itu ialah anak Hasliza, Firash Mikael Azrie Shah, 11, dan Mohd. Shafiq Azrie Shah, 16.

Kesemua mngsa dalam perjalanan pulang ke rumah di Kampung Badlishah di sini selepas bercuti di Pulau Pangkor, Perak dan Cameron Highlands.

Muhammad Haziq ketika ditemui memberitahu, dia reda de­ngan pemerg1an ibu, bapa serta adik dan sentiasa mendoakan ketiga-tiga arwh ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

Tambahnya, dia bersyukur kerana tidak lagi tr4uma dengan kemaIangan itu dan sentiasa menatap gambar mereka sekiranya rindu.

Saya akan membaca al Fatihah untuk disdekahkan kepada mereka, kebiasaannya sebelum tidur,ujarnya.

Menurutnya lagi, dia kini selesa tinggal dengan ibu saudaranya, Siti Sarah Mat Isa, 26, di Kampung Badlishah di sini.

Sekarang ini musim cuti sekolah dan banyak masa saya akan habiskan dengan tinggal bersama bapa saudara sebelah arwh ayah yang tinggal di sekitar Kulim dan Kuala Lumpur.

Kadangkala saya tinggal bersama nenek sebelah mak, Hasimah Yatim di Kampung Tok Ka­ngar, Juru Pulau Pinang, katanya.

Sementara itu, Siti Sarah berkata, Muhammad Haziq perlu menjalani pemeriksaan kesihatan di H0spital Kulim Mac tahun depan untuk memastikan keada­a­n­nya sihat.Al fatihah.

-MT-

Be the first to comment on "Hanya Dia TerseIamat, Gmbar Jadi Pngubat Rindu Ank Ytim Piatu lni Pada KeIuarganya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*