Alat SuIit Ank Bngkak Selepas Kh4tan, KuIit Habis Dip0tong

Kuala Lumpur: “Saya dan suami kesaI dengan apa yang berlaku serta menvntut pihak kIinik supaya bertanggungjawab,” Iuah ibu empat anak, Rosnah Musa.

Rosnah, 35, yang menetap di Taman Seri Melur, Ayer Tawar, Perak memberi reaksi itu ketika diminta berk0ngsi kisah ank keduanya, Muhammad Adly Hadi Adzrul Effendie ,8, yang dimasukkan ke H0spital Ipoh sejak 18 Disember selepas mengalami bngkak yang ser1us pada bahagian alat suIit.

Menurut Rosnah, keadaan itu berlaku selepas Muhammad Adly berkhatan dengan kaedah ‘klamp’ (penggunaan klip) di sebuah kIinik swasta di Seri Manjung pada 13 Disember lalu.

“Selepas berkh4tan di kIinik berkenaan, saya dan suami terus membawa ank pulang ke rumah.

“Pada hari pertama dan kedua, kami dapati ada perubahan pada alat suIit Muhammad Adly iaitu saiznya pendek berbanding asal serta kepaIa zkar kelihatan senget ke kiri.

“Selain itu, ank saya sering mengadu sak1t, berasa takut dan menang1s setiap kali mahu membuang a1r kecil.

“Keadaan ini merisaukan saya dan suami kerana ia sesuatu yang tdak normal tetapi kami mulanya positif saja tetapi jadi tidak sedap hati apabila alat suIit Muhammad Adly mula membngkak pada malam hari ketiga selepas klip ditanggalkan pada paginya (16 Disember) di kIinik swasta berkenaan,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Rosnah berkata, d9ktor di kIinik berkenaan ada memberi ubat namun keadaan alat suIit anknya jadi semakin membngkak dan berd4rah.

“Pada waktu itu, saya dan suami menyedari alat suIitnya tenggelam jadi tanpa berlengah, kami terus membawanya ke H0spital Seri Manjung (HSM).

“Pemeriksaan lanjut mendapati alat suIitnya tenggelam dan bahagian kulit (alat suIit) habis dip0tong serta ank saya terpaksa dib1us bagi membolehkan d0ktor membersihkan drah beku di w4d pembdahan keesokan harinya (17 Disember),” katanya.

Berikutan Iuka yang tidak smbuh ,Muhammad Adly kemudiannya dipindahkan ke H0spital Ipoh untuk pembdahan menampal kulit alat suIit.

“Saya dan suami ada bertanya dengan d0ktor pakar dan dimaklumkan jika smbuh sekalipun, Muhammad Adly kemungkinan perlu menjalani pembdahan dalam tempoh tiga hingga empat tahun lagi bergantung keadaannya.

“Satu lagi kemungkinan adalah alat suIitnya c4cat kekal dan sudah tentu kami bmbang memikirkan masa depannya apabila dewasa nanti.

“Kami sudah pergi bersemuka dengan d0ktor berkenaan namun dia hanya berdiam tanpa memberi alasan dan jawapan meyakinkan,” katanya.

Berkongsi perkembangan terkini Muhammad Adly, Rosnah berkata, anknya dalam keadaan sedar tetapi masih tr4uma dengan apa yang berlaku.

Katanya, Muhammad Adly juga akan menjalani satu lagi pembdahan hari ini dan berikutan apa yang terjadi,suaminya sudah membuat laporan di Balai PoIis Sitiawan, semalam.

“Kami serahkan kepada pihak poIis untuk menjalankan sias4tan sebelum mengambil sebarang tndakan lanjut.

“Tujuan saya memuat naik hantaran di Faceb0ok (Fb) tempoh hari bukan untuk membrukkan sesiapa tetapi sekadar meluahkan kekec3waan saja.

“Diharap, perkongsian itu memberi pengajaran kepada ibu bapa di luar sana untuk berhati-hati terutama dalam musim berkh4tan ini supaya tidak menerima nasib yang sama,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment on "Alat SuIit Ank Bngkak Selepas Kh4tan, KuIit Habis Dip0tong"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*