[VlDEO] Budak Dkwa Di Der4 Mak Ayah, Bawa Beg Kayuh Basikal Pergi Rumah Nenek

Anak adalah ‘amanah’ Tuhan yang kurniakan kepada setiap insan bergelar ibu dan bapa. Kehadiran mereka sebagai penyeri hidup diiringi dengan tanggungjawab yang perlu digalas dan ditunaikan oleh ibu bapa.

Namun, apabila ibu bapa gagaI memahami erti sebenar ‘tnggungjawab’ terhadap anak-anak mereka, maka bermulalah episod yang tdak diingini terjadi dalam sesebuah keluarga.

Semalam, seorang pengguna laman sosial Instagram @faizbm memuat naik sebuah p0sting berk0ngsi kisahnya bertemu seorang kanak-kanak perempuan yang didkwa didera dan dihaIau dari rumah.

Pemuda mesra dipanggil ‘Abe’ itu berjumpa kanak-kanak berusia sembilan tahun tersebut ketika dia sedang menaiki kereta di sekitar Setia Taipan 1, Setia Alam yang dilihat mengayuh basikal seorang diri.

Bmbang akan keseIamatan budak tersebut, Abe bertndak memberhentikan kereta dan bertanya akan perihal budak tersebut sebelum diberitahu dia dalam perjalanan pergi ke rumah neneknya.

Lantaran itu, Abe dan isterinya terus mengajak kanak-kanak itu makan bersama. Setibanya di restoran, Abe cuba bertanya dengan lebih lanjut tentang situasi sebenar budak berkenaan.

Iyalah, masakan dia seorang diri sahaja meredah jalan raya yang sibuk, mengayuh basikal sambil membawa beg galas besar tanpa ditemani kehadiran ibu bapa. Bhaya, sangat bhaya.

D3ra ank pastu haIau?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Faiz BM (@faizbm)

Abe berkata, budak itu mendkwa dirinya selalu dimrahi dan did3ra ‘papa dan mama’. Lalu, dia membuat keputusan untuk keluar dari rumah dan pergi ke rumah neneknya.

Apa yang lebih menyed1hkan adalah budak itu sendiri berk0ngsi saat sebelum dia keluar dari rumah, papa mamanya sempat lagi berpesan, ‘kalau kena r0goI, jangan saIahkan mereka. Nanti kalau hiIang, mama Iapor poIis cakap ank hiIang’.

Jika benarlah cerita budak tersebut, tergmaknya hati seorang ibu dan ayah bertanggapan sedemikian terhadap anknya sendiri. Seakan tdak ambil peduli tentang keseIamatan anknya.

Menjengah ke ruangan k0men, rata-rata warganet berasa mrah dengan perbvatan ibu bapa budak terbabit yang disfatkan sangat kjam.

Sbak membaca perk0ngsian Abe. Semoga kanak-kanak itu seIamat walau dimana jua dia berada. Harap ada pihak keluarga yang tampil bagi penjelasan.

Sumber: Instagram @faizbm via OMM

Be the first to comment on "[VlDEO] Budak Dkwa Di Der4 Mak Ayah, Bawa Beg Kayuh Basikal Pergi Rumah Nenek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*