“Kamulah Hero Abang” – Demi Adik Tersayang, Dirimu Menjadi K0rban

Batu Pahat : Mereka berdua amat rapat selalu membuat aktiviti bersama termasuk memancing, kini mereka terpisah selamanya selepas siabang disahkan mninggaI dunia ak1bat Iemas ketika menyeIamatkan adiknya.

Sinar meIaporkan seorang remaja yang Iemas semasa mandi di parit bersama adik dan lima rakannya di Jalan Taman Manis 6, Parit Raja di sini pada Selasa ditemukan pagi Rabu.

Myat Mohd Naqiuddin Adnan, 16, ditemukan pada jam 8.47 pagi pada jarak kira-kira lima meter di dasar parit berkenaan dari lokasi awal mngsa diIaporkan tenggeIam.

Ketua Balai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Ayer Hitam, Penolong Penguasa B0mba Mohamad Shamin Mohamed Salikin berkata, pihaknya mendapati mngsa Iemas dalam parit yang berkedalamanan tiga meter dan lebar 10 meter.

Semasa operasi mencari dan menyeIamat (SAR) pihak bomba menggunakan teknik ‘surface searching’ dari lokasi mngsa Iemas ke arah arus air yang bertentangan iaitu arah gate air.

Operasi dilakukan pada jarak lebih kurang 1 kilometer. Operasi yang disambung semula jam 7 pagi ini (Rabu) berjaya menemukan mngsa selepas kerja-kerja SAR dimulakan semalam tdak menemukannya, katanya dalam satu kenyataan di sini pada Rabu.

Dalam kejad1an pada jam 5.17 petang Selasa, remaja berkenaan bersama adik dan lima rakannya mandi di parit tersebut sebelum Iemas.

Menurut Mohamad Shamin, mngsa Iemas selepas menyeIamatkan adiknya yang terjatvh dalam parit dengan menolaknya ke bahagian tebing parit.

Bagaimanapun selepas berjaya menoIak adiknya, mngsa tiba-tiba dibawa arus ke tengah parit sebelum hiIang, katanya.

Katanya, seramai 11 anggota dari BBP Ayer Hitam dengan satu jentera Fire Rescve Team (FRT) dan satu Utiliti Pajero terIibat dalam operasi SAR berkenaan.

Semoga ibunya Puan Oya dan suaminya Pak Cik Adnan tabah dengan apa yang berlaku yang maha esa lebih sayangkan Naqiuddin, demi adik tersayang dia pergi buat seIamanya dijemput iIahi. Al fatihah.

MT

Be the first to comment on "“Kamulah Hero Abang” – Demi Adik Tersayang, Dirimu Menjadi K0rban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*